Uniunea Europeană NU a decis încă ce sancțiuni noi va aplica Rusiei

Potrivit unor surse diplomatice citate de către agenția de presă Reuters, momentan, statele membre din UE nu au reuşit să ajungă la un acord comun în legătură cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, decizie luată în contextul în care pe data de 24 februarie 2023 se va împlini un an de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Noul pachet de sancțiuni a fost propus de către Comisia Europeană (CE) și include: interdicţii pentru importuri din Rusia în valoare de peste 10 miliarde de euro, interzicerea importurilor de cauciuc rusesc și interzicerea exporturilor europene către Rusia pentru echipamente tehnologice şi piese de schimb pe care țara respectivă le-ar putea folosi pe câmpul de luptă din Ucraina.

Comisia Europeană a propus, de altfel, că statele membre din UE să monitorizeze mai bine activele ruseşti aflate pe teritoriile lor, în timp ce Bruxelles-ul caută modalităţi de a folosi activele rusești pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei după ce se va încheia războiul, însă unele state membre UE nu sunt mulţumite de riscul de a primi amenzi în cazul unor deficienţe în raportarea activelor rusești.

„Sunt mai multe chestiuni divergente, inclusiv asupra cauciucului şi obligaţiilor de raportare”, a precizat una dintre acele surse.

Discuțiile despre noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei vor avea loc joi, 23 februarie 2023, la Bruxelles.

„Rămânem încrezători că un acord va fi obţinut rapid mâine şi vineri va putea să fie finalizat”, a zis un diplomat european.

România a propus sancțiuni separate asupra Rusiei pentru încercările de destabilizare din Republica Moldova

Vă amintim că luni, 20 februarie 2023, ,ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu, a anunțat că va recomanda oficialilor europeni implementarea unui regim separat de sancţiuni asupra Rusiei pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova.

„Avem un nou guvern la Chişinău, un guvern profund dedicat reformelor şi integrării europene a ţării. În acelaşi timp am văzut, cum a spus preşedinta Republicii Moldova, dezvăluirea planurilor pentru destabilizarea ţării de către Rusia. Cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să transmită azi, prin intermediul miniştrilor de Externe, un puternic mesaj de susţinere pentru rezilienţa şi securitatea Republicii Moldova.

Spre reflectare şi analiză juridică propunerea de a crea un regim separat de sancţiuni, pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituţionale şi a statului de drept. În acelaşi timp, cred că este foarte important ca astăzi Consiliul să transmită susţinerea fermă în ceea ce priveşte înfiinţarea unei noi misiuni civile în Republica Moldova, în continuarea ajutorului privind interconectivitatea legat de reţelele de electricitate, cu UE, prin România, în acelaşi timp privind susţinerea perspectivei integrării europene a Republicii Moldova”, a declarat, luni, Bogdan Aurescu.