Politicienii CDU critică inițiativa a doi colegi ai Uniunii de a prelungi vacanța de iarnă sau de Crăciun din cauza pandemiei de coronavirus. La conferința ministerelor educației din Germania subiectul este pe ordinea de zi.

Propunerea a doi politicieni din Uniune de a prelungi sărbătorile de iarnă sau de Crăciun din cauza pandemiei de coronavirus a fost respinsă de propriile lor partide. Liderul adjunct al fracțiunii parlamentare CDU/CSU (Uniunea), Thorsten Frei, a declarat marți la RTL: „Având în vedere canalele de distribuire a informației care domină în prezent, mă tem că vom provoca multă neliniște prin prelungirea vacanței de Crăciun și, în cele din urmă, nu vom obține niciun succes pe termen lung”. 

Frei s-a referit, de asemenea, la calendarul părinților, care trebuie să își îndeplinească obligațiile profesionale. Mai degrabă, este crucial ca, pentru diminuarea pandemiei, toată lumea să ia în serios regulile de distanțare și de igienă. Uneori a avut impresia că elevii s-au dovedit mult mai disciplinați decât tinerii adulți, care au petrecut în centrele orașelor ca și când nu ar exista niciun virus.

O respingere a propunerii a venit din diferite state federale: ministrul educației din Baden-Württemberg, Susanne Eisenmann (CDU), a anunțat că este sceptică față de propunerea de prelungire a vacanței, întrucât ea nu reprezintă o măsură de protecție adecvată. „Chiar și la sfârșitul lunii ianuarie, iarna nu s-a terminat încă, astfel încât măsura este gândită puțin în pripă.” O astfel de măsură ar declanșa, de asemenea, o serie întreagă de probleme noi și ar aduce provocări organizatorice suplimentare pentru școli. Premierul Winfried Kretschmann a subliniat că acest lucru ar declanșa un val de probleme legate de îngrijirea și supravegherea copiilor și a tinerilor. „O astfel de propunere iese din discuție”, a precizat Kretschmann.

Ministrul educației din Schleswig-Holstein, Karin Prien (CDU), a declarat: „Dezbaterile publice despre vacanțele școlare nu ajută pe nimeni acum și sunt, de altfel, inutile”. Scopul comun al guvernelor federale, al copiilor, tinerilor, familiilor și al sectorului economic este de a menține școlile deschise pentru cât mai mulți elevi. În acest sens trebuie acționat în mod regulat și, dacă este necesar, la nivel regional sau ocazional, în alternanță cu lecțiile față în față și online.

Atunci, vacanța de vară va fi mai scurtă

Liderul CDU din Hamburg, Christoph Ploß, declarase ziarului Bild: „Ar trebui să ne gândim la prelungirea vacanței de iarnă cu două până la trei săptămâni și, în consecință, să o scurtăm pe cea de vara”. Scopul trebuie să fie acela de a trece peste pandemie în cel mai bun mod posibil. De la München, Stephan Pilsinger, membru CSU din Bundestag, a sugerat chiar și sărbători de Crăciun cu patru săptămâni mai lungi, cu o reducere corespunzătoare a sărbătorilor de Paște și de vară. Ttrebuie pusă pe primul loc bunăstarea elevilor și a profesorilor”, și-a justificat Pilsinger sugestia, potrivti Sueddeutsche.

Liderul adjunct al grupului parlamentar FDP (Partidul Liber Democrat) din Bundestag, Christian Dürr, a descris propunerea drept lipsită de sens: „O prelungirea a vacanței de iarnă ar strica planificările a milioane de familii. Anul acesta a existat suficient absenteism școlar. Copiii trebuie să recupereze materia și nu putem continua să amânăm acest lucru”. Președintele Asociației Medicale Mondiale, Frank Ulrich Montgomery, a exclamat la postul de radio Deutschlandfunk despre ideea prelungirii vacanței: „Ce prostie”. Acest lucru nu face decât să îi deruteze pe elevi, pe părinți și pe profesori. 

Stefanie Hubig (SPD), ministrul educației din landul Renania-Palatinat și președinte al conferinței miniștrilor educației, a declarat că în cadrul conferinței programate pentru vineri se va discuta în detaliu despre pandemia de coronavirus, incluzând și dezbaterea asupra vacanței de iarnă.