UniCredit îşi va reorganiza structura prin asumarea controlului direct al operaţiunilor din Europa Centrală şi de Est, care în prezent sunt gestionate de UniCredit Bank Austria AG. 

Miercuri, UniCredit a anunţat un plan strategic ce vizează concedierea a 18.200 de angajaţi (14% din forţa sa de muncă) până în 2018, din care 6.000 de persoane în urma vânzării subsidiarei din Ucraina şi a societăţii mixte de gestionare a activelor Pioneer. Concedierile vor avea loc la diviziile de corporate şi la băncile comerciale din Europa Centrală şi de Est, Italia, Germania şi Austria. De asemenea, UniCredit îşi va reduce cheltuielile operaţionale cu 1,6 miliarde de euro. 

Grupul italian se aşteaptă ca indicele CET 1 (implementat integral) să ajungă la 12,6% până în 2018, comparativ cu un indice de 10% estimat anterior. UniCredit a revizuit în scădere ţintele anuale de profit până în 2018, la 5,3 miliarde de euro, de la 6,6 miliarde de euro conform prognozei precedente. Analiştii se aşteaptă la câştiguri anuale de 4,9 miliarde de euro. 

Miercuri, la Bursa de la Milano, acţiunile UniCredit au urcat cu 2,6%, la 6,07 euro. 

'Este un plan agresiv cu reduceri masive de costuri, mai mari decât se estima. Şi ţintele de profit până în 2018 sunt peste estimările analiştilor', a apreciat Stefano Girola, de la Syz Asset Management SA în Lugano, Elveţia. 

În trimestrul trei din 2015, profitul UniCredit a scăzut la 507 milioane de euro, de la 722 milioane de euro în perioada similară din 2014, în timp ce analiştii se aşteptau la 431,6 milioane de euro. 

UniCredit îşi va reorganiza structura prin asumarea controlului direct al operaţiunilor din Europa Centrală şi de Est, care în prezent sunt gestionate de UniCredit Bank Austria AG. 

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.

AGERPRES