Ungaria a întârziat miercuri finalizarea pachetului de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, insistând asupra eliminării șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, de pe lista persoanelor sancționate, au declarat trei diplomați.

Patriarhul este considerat ”un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin” şi ”a devenit unul dintre principalii susţinători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, subliniază propunerea de sancţiuni înaintată statelor membre.

UE vrea să impună al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei

Liderii Uniunii Europene au ajuns la începutul acestei săptămâni la un acord de principiu cu privire la un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, iar emisarii guvernamentali ai UE urmau să transforme miercuri acest acord politic într-un text juridic, astfel încât să poată intra în vigoare.

În mod crucial, pachetul include o decizie de interzicere a achizițiilor de petrol rusesc și de produse rafinate de origine maritimă în termen de șase până la opt luni din momentul în care pachetul devine lege.

Acest embargo este măsura emblematică a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE care prevede o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalităţi, între care şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, şi excluderea a trei bănci ruse din sistemul financiar internaţional Swift, între care Sberbank, principala instituţie a ţării.

Ungaria a blocat pachetul de sancțiui al UE împotriva Rusiei

„Acordul este blocat deoarece Ungaria se opune sancțiunilor impuse Patriarhului Kirill”, a declarat un diplomat UE. Alți doi au confirmat că aceasta este situația.

Este necesară unanimitatea pentru adoptarea sancţiunilor europene, iar premierul ungar Viktor Orban şi-a dat acordul cu privire la acest nou pachet de sancţiuni care urma să fie finalizat miercuri în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE pentru intrarea sa în vigoare.

Au avut loc consultări cu Budapesta pentru a încerca să se depăşească opoziţia Ungariei, a declarat o sursă diplomatică, potrivit Reuters.

Germania critică dur Ungaria

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a împărțit lumea în două, iar între Ungaria și Germania apar mari tensiuni. Sunt țări de pe glob care susțin mișcarea făcută de Vladimir Putin, în timp ce altele au impus sancțiuni severe Moscovei pentru masacrul declanșat în urmă cu mai bine de trei luni de zile.

În tot acest timp, Uniunea Europeană a impus și ea un set de sancțiuni severe Rusiei, însă ce de-al șaselea pachet de sancțiuni întâmpină dificultăți din cauza Ungariei. În acest sens, Germania reacționează dur.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a lansat un atac dur la adresa premierului Ungariei, Viktor Orban, care a blocat planul iniţial al Uniunii Europene, forţând un embargou parţial asupra importurilor de petrol din Rusia.

Menționăm faptul că reacția oficialului german vine în condițiile în care deși Comisia Europeană a modificat embargoul inițial care era în plan, tocmai pentru ca Ungaria să fie de acord, liderul de la Budapesta nu s-a lăsat înduplecat.

„Premierul Viktor Orban a insistat permanent pentru protejarea propriilor interese, în detrimentul intereselor Uniunii Europene”, a declarat Robert Habeck.