Un consorțiu de avocați ucraineni și avocați internaționali se pregătește să lanseze un proces civil împotriva Rusiei, a contractorilor militari privați (precum Grupul Wagner despre care se crede că a fost activ în Ucraina) și a afaceriștilor ruși care susțin războiul din Ucraina.

Inițiativa a fost special creată pentru a obține despăgubiri financiare pentru victimele ucrainene.

În prezent, consorțiul de avocați intenționează să introducă „acțiuni multiple în diferite jurisdicții împotriva unor ținte diferite”, inclusiv Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, a declarat recent Jason McCue, un avocat londonez ce coordonează inițiativa respectivă.

Potrivit spuselor sale, planul constă în folosirea hotărârilor judecătorești din Marea Britanie și SUA pentru a sechestra bunurile rusești din întreaga lume.

Jason McCue a explicat că în acest fel se vor putea urmări bunurile materiale ale susținătorilor războiului care au fost deja afectate de sancțiunile europene, precum și bunurile materiale care încă nu au intrat în aria sancțiunilor occidentale.

Acțiunea colectivă va fi un caz privat, independent de statul ucrainean, însă va fi nevoie de acces la dovezile și informațiile Ucrainei.

Serhiy Taruta, deputat ucrainean, este unul dintre susținătorii inițiativei respective, facilitând întâlniri ale avocaților și anchetatorilor cu oficialii ucraineni.

„Ucrainenii au așteptat 20 de ani pentru urmărirea lui [Pavlo] Lazarenko, iar acum opt pentru MH17”, a spus Serhiy Taruta, referindu-se la un caz împotriva fostului prim-ministru al Ucrainei, care a delapidat milioane de oameni, dar și la un caz aflat în desfășurare la Haga privind doborârea zborului Malaysian Airlines din 2014.

„Trebuie să dezvoltăm un mecanism mai rapid [de compensare]. Căile normale sunt prea lente”, a adăugat deputatul ucrainean.

Au început deja procesele împotriva crimelor de război din Ucraina

Amintim faptul că Ucraina a început deja urmărirea penală a soldaților ruși acuzați de crime de război, iar unele cazuri ar putea fi judecate în instanțele internaționale, însă cererile de despăgubiri pentru daunele de război sunt complicate.

„Adesea, când se ajunge la negocieri, problema reparațiilor cauzate de distrugeri este pusă deoparte pentru a se concentra eforturile colective pe sustenabilitatea păcii”, a explicat Jason McCue.

Serhiy Taruta a declarat că toți cetățenii ucraineni care au suferit pierderi umane, pierde materiale sau au fost răniți vor fi despăgubiți primii, apoi vor urma instituțiile de stat, instituțiile locale și întreprinderile.

Acesta a estimat că cererea totală potențială ar putea fi de 1 miliard de dolari americani.

Mercenarii ruși sunt monitorizați îndeaproape de anchetatorii străini

În plus, diverse echipe de anchetatori străini s-au alăturat demersului pentru a găsi rapid bunurile materiale ale oligarhilor ruși despre care se crede că sunt complici ai armatei ruse.

Bellingcat, un grup special ce investighează activitățile Grupului Wagner și ale altor contractori militari privați din Rusia, s-a alăturat anchetei.

„Monitorizăm îndeaproape activitatea unităților de mercenari din Rusia în Ucraina. Credem că o cercetare mai profundă în lanțul de comandă al Grupului Wagner și în ceea ce privește legăturile sale cu autoritățile oficiale ruse nu numai că ar contribui la a face dreptate pentru victimele invaziei și familiile lor, ci va aduce și mai multă conștientizare și transparență a publicului cu privire la modul în care se comportă Rusia în acest război”, a spus Christo Grozev, directorul executiv al Bellingcat.

O parte cheie a cazului respectiv va implica pledoaria că invazia rusă nu este doar un război agresiv, ci se încadrează parțial în definiția legală a terorismului, ceea ce ar face mai ușoară procedura urmăririi și confiscării bunurilor oligarhilor ruși.

„Toate echipele juridice din diferite țări sunt mulțumite că avem ceea ce ne trebuie. Echipa este foarte solidă”, a completat Jason McCue într-un interviu acordat The Guardian.