Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este candidatul formaţiunii maghiare pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. El a declarat, la Digi24, că a strâns 266.024 de semnături, pe care le va depune sâmbătă, la ora 11:00, împreună cu dosarul de candidat.

Kelemen Hunor a explicat şi cum ar trebui să fie un preşedinte al României şi a dat şi două exemple pe care le consideră nereuşite: Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.

„La noi, dincolo de Constituție, oamenii au impresia după două mandate de Băsescu că președintele rezolvă totul și au această experiență de cinci ani cu președintele Iohannis, când președintele s-a implicat mai puțin, și acum sunt un pic debusolați: care e modelul de președinte? Unul jucător care se bagă în toate temele posibile și imposibile sau un președinte care, din când în când, spune că urmărește cu atenție desfășurarea evenimentelor. Poate că la mijloc ar trebui să fie.”, a declarat liderul UDMR.

„Am văzut două modele total diferite, lăsându-l la o parte pe Iliescu: Băsescu – care se implică și joacă de dimineața până seara, și noaptea dacă se poate, și președintele Iohannis – strict pe Constituție și dacă se poate să nu deranjeze pe nimeni, doar când arde și trebuie să vină pompierul, cum zicea el […] Nu e bine să avem președinte part-time, dar nici full-time, mai ales dacă nu știm ce vrea să facă.”, mai spune preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a arătat şi ce fel de preşedinte îşi doreşte să fie el, dacă va fi ales la Cotroceni: „un președinte care este dedicat societății, care se ridică deasupra jocurilor politice, nu vrea să fie un om care știe totul, dar care are o viziune despre viitorul României”.

El a mai dezvăluit şi cu cine şi-ar dori să ajungă în turul doi al alegerilor: „Cu Toader Paleologu ar fi un tur doi minunat, o dezbatere de două săptămâni cum nu s-a mai văzut în această țară și, indiferent cine ar câștiga, România ar ieși în câștig mare, mare de tot”, a declarat Kelemen Hunor.