Premierul Ungariei, Viktor Orban, șochează toată Europa. Acesta salute operațiunea Turciei din Siria și plusează. Spune că întreaga Uniune Europeană ar trebui să dea bani Ankarei pentru această operațiune. Premierul ungar Viktor Orban a exprimat vineri susţinerea guvernului său pentru ofensiva militară a Turciei în nord-estul Siriei împotriva miliţiilor kurde, ofensivă condamnată la nivel global, informează dpa.

Uniunea Europeană (UE) ar trebui să-i ofere sprijin financiar Turciei pentru dezvoltarea infrastructurii în zonele aflate sub controlul turc în nordul Siriei, a susţinut Viktor Orban, atenţionând că în caz contrar „mai mult de 3 milioane de migranţi” ar putea părăsi Turcia pentru a veni în Europa, pe ruta balcanică. „Este în interesul fundamental al Ungariei să nu se întâmple acest lucru”, a spus premierul ungar.

Turcia plănuieşte să înfiinţeze o „zonă de securitate” de-a lungul frontierei în Siria, pentru a facilita reîntoarcerea a cel puţin 2 milioane de refugiaţi sirieni.

Potrivit liderului populist de dreapta al Ungariei, incursiunea Turciei nu ar trebui condamnată. Turcia nu a făcut decât să „stabilizeze militar” această regiune şi să creeze o „zonă securizată”, a declarat Viktor Orban la postul naţional de radio. „Dacă înţeleg corect, aceasta este ceea ce s-a întâmplat acum acolo”, a adăugat el.

Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a exprimat anterior o părere similară.

Ungaria este singura ţară din UE care şi-a exprimat în mod atât de public sprijinul pentru ofensiva Turciei. Bruxellesul este în mod ferm împotriva operaţiunii militare turce.