Conform cotidianului maghiar transilvănean Krónika, autorităţile americane permit obţinerea unei vize ESTA (Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei) DOAR ungurilor născuţi în Ungaria.

SUA a luat această decizie chiar din februarie 2021, însă cetățenii de origine maghiară nu au sesizat schimbarea din cauza că nu au mai călătorit în timpul pandemiei. Serviciul consular al Ministerului de Externe din Ungaria a scris deja o notă informativă despre condiţiile de intrare şi şedere în SUA, postată pe site-ul web oficial.

Ungurii născuți în România pot aplica pentru viză doar la Ambasada de la București

Cetățenii de origine maghiară născuți pe teritoriul țării noastre pot aplica pentru viză doar la Ambasada SUA de la București. La Ambasada din Budapesta sunt primiţi doar cetăţenii maghiari care au domiciliul în Ungaria şi trăiesc acolo.

În ceea ce ne privește pe noi, în decembrie 2021, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat care este procedura la care românii vor fi supuși pentru a putea beneficia de vizele pentru Statele Unite ale Americii.

Când vom călători fără viză în SUA? Bogdan Aurescu a luat măsuri: Am primit deja un set de criterii

Bogdan Aurescu a explicat că România urmărește scăderea ratei de refuz a cererilor de viză sub 3%. Deja a fost transmis un set consistent de informații clare cu privire la motivele pentru care anumite persoane nu pot primi viză spre SUA.

„De regulă nu există o informare cu privire la refuzul vizei. Tocmai de aceea este nevoie de a face această campanie de conștientizare și atunci când cetățenii vor să aplice pentru o astfel de viză să se uite dacă pe lista aceea se regăsește cumva o situație în care persoana în cauză se află și poate să împiedice obținerea unei vize. De exemplu: unul dintre motive este că persoana în cauză are în cazier anumite infracțiuni și atunci ofițerul de vize de la consulatul american nu va aproba cererea de viză respectivă. (…)

Dacă există suspiciunea că persoana folosește o viză turistică, sau are intenția de a folosi o viză turistică nu doar pentru a vizita ci pentru a se stabili în SUA, într-un mod ilegal, atunci cu siguranță, cererea va fi refuzată.

Este păcat ca românii care nu îndeplinesc aceste criterii să aplice, să mai plătească și taxele care nu sunt chiar la îndemâna oricui zilnic, și eventual chiar să și repete cererile astea, în speranța că într-o zi vor avea noroc. Acest lucru trebuie evitat, pentru că dacă reușim să evităm o astfel de ipoteză numărul de cereri de viză refuzate va scădea”, a spus acesta la Digi24.