Clinicile publice din Ungaria vor oferi gratuit tratamente pentru a favoriza fertilitatea, pentru a încetini declinul demografic al Ungariei, a anunţat joi premierul ungar Viktor Orban, informează AFP.

„Guvernul a decis că, începând cu 1 februarie, medicamentele folosite în tratamentul problemelor de fertilitate vor fi gratuite”, a declarat şeful guvernului de la Budapesta, în timpul unei conferinţe de presă. Astfel, fertilizarea în vitro „nu va mai fi supusă legilor pieţei”, a subliniat el.

Guvernul a cumpărat şase clinici private specializate

Luna trecută, guvernul a anunţat că a cumpărat şase clinici private specializate, dintre care patru la Budapesta. Aceste instituţii au fost „cumpărate” şi nu „naţionalizate”, a precizat Viktor Orban.

Acest sector al medicinii este de „o importanţă strategică pentru ţară”, a afirmat el. Premierul ungar i-a avertizat pe întreprinzătorii privaţi să nu încerce să investească în acest domeniu, pentru că „nu vor obţine autorizaţii”.

Declinul demografic este o problemă serioasă în Ungaria

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri luate de Budapesta pentru a frâna declinul demografic al Ungariei, ţară cu 9,8 milioane de locuitori, măsuri printre care se numără şi acordarea de ajutoare cuplurilor, pentru a le încuraja să aibă mai mulţi copii.

În afară de scăderea natalităţii, Ungaria a pierdut în decurs de zece ani sute de mii de cetăţeni care au emigrat, în special în Europa de Vest, iar Viktor Orban refuză imigraţia ca soluţie, notează Agerpres.