Partidul de guvernământ FIDESZ al premierului ungar Viktor Orban are în vedere părăsirea Partidului Popular European de centru-dreapta (PPE), a declarat pentru Politico un înalt membru FIDESZ.

Conducerea FIDESZ studiază posibilitatea de a se alătura partidului Lege și Justiție din Poloniei în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a adăugat membrul FIDESZ, menționând că Orban ar juca un rol important în ECR.

Eurparlamentarii maghiari rămân în grupul PPE în ciuda suspendării

Partidul de guvernământ al Ungariei a fost suspendat din familia politică a PPE, în martie trecută, din cauza îngrijorărilor privind statul de drept, deși cei 13 europarlamentari maghiari rămân parte a grupului PPE în cadrul Parlamentului European.

„Nu putem face compromisuri cu privire la democrație, statul de drept, libertatea presei, libertatea academică sau drepturile minorităților”, a declarat atunci liderul PPE, Joseph Daul, în urma deciziei de suspendare a FIDESZ. „Retorica anti-UE este inacceptabilă. Divergențele dintre PPE și FIDESZ trebuie să înceteze”, a adăugat el.

Viktor Orban a continuat să ia măsuri care amenință independența justiției

După suspendarea FIDESZ din PPE, unii politicieni conservatori europeni au sperat că acțiunea va pune presiune pe executivul de la Budapesta pentru a reveni asupra unor decizii politice. Politico punctează faptul că Orban ținut să ignore îngrijorările exprimate de criticii săi, iar în ultimele luni a luat măsuri despre care adversarii săi spun că reprezintă noi amenințări la adresa independenței sistemului judiciar și libertății academice.