Ungaria este interesată de atragerea fondului suveran de investiții din Qatar (QIA) în consorțiul pe care Guvernul Viktor Orban îl formează pentru preluarea aeroportului internațional de la Budapesta.

Ungaria vrea să atragă QIA în preluarea aeroportului internațional de la Budapesta

Deși un acord privind preluarea acestui aeroport este aproape finalizat, semnarea contractului ar putea fi amânată până în anul următor. Motivul constă în necesitatea ca potențialii cumpărători să ajungă la un consens privind prețul atât cu actualii acționari, cât și cu cei 10 deținători de obligațiuni. Informația a fost dezvăluită de către Marton Nagy, ministrul ungar al Dezvoltării Economice, într-un interviu acordat luni pentru Bloomberg.

„Este o negociere foarte complexă”, a declarat oficialul ungar.

El a precizat că Guvernul de la Budapesta vrea să ajungă la un acord care să includă „un preț competitiv bazat pe valorile de pe piață”.

Ungaria a luat decizia de a forma o alianță cu grupul francez de infrastructură Vinci SA în prima etapă a operațiunii de preluare a Aeroportului din Budapesta. Astfel, la finalizarea procesului, un vehicul controlat de statul ungar va deține o participație majoritară de 51%.

Ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, a indicat că Qatar Investment Authority, fondul suveran din Qatar, ar putea să se alăture ulterior, fie în calitate de investitor financiar, fie ca investitor strategic.

Odată finalizată achiziția, guvernul ungar are planuri de extindere a Aeroportului din Budapesta prin construirea unui al treilea terminal și prin creșterea capacității pentru pasageri și mărfuri, conform declarațiilor lui Marton Nagy.

Grupul francez Vinci SA și vehiculul controlat de statul ungar, Corvinus International Investment Zrt., au depus o cerere de aprobare către Uniunea Europeană pentru preluarea Aeroportului din Budapesta luna trecută. Guvernul ungar își exprimase de mult dorința de a prelua acest aeroport, însă anterior fusese constrâns să renunțe la încercările anterioare din cauza lipsei de resurse financiare.

„Ungaria vrea să genereze sinergii împreună cu un alt investitor, care este atât un operator de aeroport cât și un dezvoltator, pentru a construi cel de-al treilea terminal”, a spus Nagy.

Implicarea Qatarului în preluarea Aeroportului din Budapesta nu este o noutate

Anterior, premierul din Ungaria, Viktor Orban a avansat posibilitatea implicării Qatarului în preluarea Aeroportului din Budapesta. El a menționat acest aspect în cadrul unui forum organizat în luna mai, desfășurat în Qatar. Qatar Investment Authority, fondul suveran al Qatarului, deține deja o participație la Aeroportul Heathrow din Londra, care recent a atras un nou investitor în fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite.

AviAlliance GmbH, operatorul și cel mai mare acționar al Aeroportului din Budapesta, nu avea inițial planuri de a vinde aeroportul. Totuși, a început discuții cu Guvernul ungar după ce acesta a susținut o campanie îndelungată pentru înlocuirea acționarilor existenți. S-a menționat că aceștia nu investeau suficient în dezvoltarea aeroportului, acuzație dezmințită de echipa managerială.

De asemenea, în contrast cu eforturile anterioare, de data aceasta statul ungar a adunat fonduri semnificative pentru achiziționarea Aeroportului din Budapesta prin vânzarea unui pachet de 15% din acțiunile subsidiarei ungare a Erste Group Bank AG și a unui pachet de 35% din acțiunile subsidiarei ungare a Vienna Insurance Group.

„Strategia noastră este aceea de a ne concentra pe logistică şi a construi cel de-al treilea terminal la aeroportul din Budapesta”, a precizat ministrul ungar al Dezvoltării Economice.