Ungaria a comunicat în cursul zilei de luni că nu va ceda sub presiunile exercitate de alte state din Uniunea Europeană pentru a consimți la deschiderea discuțiilor de aderare a Ucrainei la UE. Această poziție fermă pregătește terenul pentru o posibilă confruntare în cadrul summitului UE din această săptămână.

Luni, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a comunicat că Guvernul Ungariei va continua să ia decizii în conformitate cu valorile europene și cele naționale. De asemenea, a subliniat că nu va fi influențat de presiuni venite din partea altor părți, fie ele sub forma ofertelor tentante sau a promisiunilor, conform unei postări făcute pe platforma Facebook, conform Reuters.

Semnal categoric dat de Ungaria înainte de summit

Acesta a făcut o serie de afirmații înaintea „întâlnirilor istorice care vor influența viitorul Europei” planificate să aibă loc la Bruxelles în cursul acestei săptămâni. Ungaria, prin vocea lui Szijjarto, a exprimat preocupare cu privire la semnele de „presiune politică și mediatică intimidantă”.

Oficialul ungar a afirmat că în mediul politic și în mass-media europeană există o combinație evidentă între dimensiuni complet diferite, încercând să rezolve probleme istorice și strategice prin înțelegeri tactice.

Aderarea Ucrainei la UE este mărul discordiei

Totuși, el a subliniat că este evident că aceste eforturi nu vor avea succes. Asta pentru că Ungaria nu va  acorda consimțământul necesar, a adăugat șeful diplomației ungare.

El a menționat că dezbaterile dintre miniștrii de externe din UE și cele din cadrul Consiliului Afaceri Generale se vor concentra pe problema Ucrainei. Oficialul ungar a menționat că „o parte semnificativă a politicienilor din UE încearcă să adopte decizii care sunt, în cea mai mare parte, nepregătite și care nu beneficiază de un consens strategic.”

Viktor Orban este împotriva deschiderii negocierilor

Ungaria
Ungaria dă un semnal în interiorul UE/SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul Ungariei, Viktor Orban, rămâne inflexibil în opoziţia sa faţă de deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Același punct de vedere categoric îl are și vizavi de creşterea ajutorului pentru Kiev în faţa invaziei ruse.

Trebuie amintit că, în noiembrie, Comisia Europeană a susținut inițierea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova. Cele două state au obținut statutul de candidat la UE în iunie 2022. Decizia a fost luată la câteva luni după începerea războiului din Rusia. Comisia Europeană a propus o alocare suplimentară de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina în cadrul unei revizuiri intermediare a bugetului pe termen lung al Uniunii Europene.

Unanimitatea este obligatorie pentru luarea unei decizii

Liderii europeni urmează să se reunească joi și vineri în cadrul unui summit la Bruxelles. Unul dintre punctele importante de pe ordinea de zi este deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova și Bosnia. Cu toate acestea, Ungaria, prin vocea lui Orban s-a poziționat contra față de această chestiune. Tema în discuție necesită unanimitate în cadrul summitului.

Viktor Orban este recunoscut ca fiind unul dintre principalii aliați ai Rusiei în cadrul Uniunii Europene. El  a transmis, de altfel, o scrisoare către președintele Consiliului European, Charles Michel. În cadrul acesteia, el solicită liderilor din blocul comunitar să evite discuțiile privind extinderea Uniunii Europene cu Ucraina. El cere să nu se dezbată nici asistența financiară în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.