Președintele PNL, Ludovic Orban a răbufnit după ultima declarație făcută de președintele Ungariei Janos Ader. Mai exact, este vorba despre afirmațiile făcute de liderul ungar, care a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, care consfinţea unirea Transilvaniei cu România.

În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban este de părere că afirmațiile reprezintă „o jignire” şi nu trebuie să rămână fără răspuns.

Totodată, Orban a mai adăugat că declarația liderului ungar nu are nicio legătură cu realitatea istorică, fiind făcută într-un cadru care nu a fost deloc potrivit. Liderul PNL susține că temele de discuții erau cu totul altele în cadrul întrunirii, iar liderul ungar a decis să facă o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia și o decizie luată pe baza unui context internațional, la finalul războiului.

Orban promite un răspuns Ungariei

„Este o declaraţie belicoasă, o declaraţie care n-are nicio legătură cu realitatea istorică şi care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit. Acolo era cu totul şi cu totul alta temă de discuţie, iar să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia şi o decizie care, practic, a fost luată în urma voinţei populare exprimate pe baza contextului internaţional care exista la finalul războiului este o jignire la adresa României”, a declarat Orban, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

În acest context, Ludovic Orban a subliniat faptul că  „în mod normal o astfel de declaraţie nu poate fi lăsată fără răspuns” din partea autorităţilor de la Bucureşti.

Întrebat de jurnaliști dacă la şedinţa coaliţiei s-a discutat şi despre situaţia refugiaţilor din Afganistan, Ludovic Orban a arătat că nu a fost o astfel de discuţie. Potrivit acestuia, se vor clarifica câteva aspecte doar după ce va avea loc o documentare foarte amplă.

„Şi când va fi necesar, vom discuta şi acest subiect”, a completat liderul PNL.