După ce Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la redeschiderea punctului de frontieră, ministrul ungar de Externe a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj dur cu privire la președintele României.

„Din păcate, președintele României este un politician extrem de anti-ungar. El implică constant Ungaria și Guvernul maghiar în campania electorală românească. Mai mult, acum dăunează intenționat colaborării româno-maghiare și împiedică probleme care sunt importante atât pentru poporul maghiar, cât și pentru cel român”, scrie Peter Szijjarto pe Facebook.

Ce spune acesta despre punctul de frontieră

„Vetoul pentru deschiderea unei noi treceri de frontieră nu este altceva decât un obstacol deliberat în apropierea celor două națiuni. Guvernul maghiar rămâne angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece acest lucru este și în interesul maghiarilor care locuiesc în Transilvania și Secuime”, mai scrie Szijjarto Peter.

Ce se arată în sesizarea depusă de Iohannis

„Apreciem că legea dedusă controlului de constituționalitate contravine dispozițiilor constituționale (…) referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat, (…) conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării”, se arată în sesizare.

„Așadar, prin legea criticată, Parlamentul limitează libertatea Guvernului în a-și manifesta voința cu privire la o anumită problemă de politică externă. Astfel, Guvernul este obligat să-și exercite o anumită atribuție în condițiile fixate de Parlament, în sensul declanșării/inițierii unei acțiuni juridice sub forma unor discuții oficiale, adică a unor negocieri, purtate cu scopul încheierii în viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care să privească deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat”, se mai arată în sesizare.