Ungaria face o investiție semnificativă în turismul sportiv. Țara condusă de Viktor Orban are o listă completă a evenimentelor pe care intenționează să le organizeze pentru a atrage mii de participanți.

În această săptămână, Ungaria a fost aleasă să găzduiască finala Ligii Campionilor în 2026. Budapesta va fi locul de desfășurare a acestui eveniment de amploare.

Pe de altă parte, turismul sportiv în Ungaria este în plin avânt.

Agenția de Turism Maghiară publică lista evenimentelor sportive

Agenția de Turism Maghiară (HTA) a făcut publică lista evenimentelor programate pentru a doua jumătate a acestui an. Este vorba de o încercare de a atrage un număr cât mai mare de participanți.

În comunicatul HTA, evenimentele sunt promovate plecând de la o idee clară. Astfel, se menționează că participarea la curse sau programe locale reprezintă pentru turiști o modalitate excelentă de a interacționa cu localnicii și de a explora peisajele pitorești.

„Acest lucru e susținut și de faptul că adunările sportive sunt adesea însoțite de festivaluri culturale, gastronomice și muzicale“, se spune în comunicat.

Ungaria, Viktor Orban
Viktor Orban, înconjurat de suporteri maghiari/SURSA FOTO: Facebook/ Viktor Orban

Semimaraton în Budapesta la începutul lui septembrie

În Ungaria vor avea loc mai multe evenimente importante de alergare.

Ultra Trail Hungary din Szentendre este una dintre provocările majore. Acțiunea oferă peste 100 km de trasee cu diferențe de nivel considerabile, programată în aceeași lună.

De asemenea, semimaratonul din Budapesta va avea loc la începutul lui septembrie. El va atrage mii de alergători individuali și echipe de ștafetă din întreaga lume.

În octombrie, Maratonul din Budapesta va oferi un traseu pitoresc prin inima orașului, trecând pe lângă repere iconice precum Piața Eroilor.

Mai multe evenimente legate de ciclism

În ceea ce privește ciclismul, mai multe evenimente prestigioase vor avea loc în 2024. Unul dintre punctele de atracție este Tour de Mátra. E vorba de o cursă de ciclism rutier provocatoare în Munții Mátra, programată pentru 1-2 iunie. Totodată, Tour de Pelso din iunie va duce cicliștii în jurul lacului Balaton. Se va oferio cursă competitivă și un tur scenic al uneia dintre cele mai pitorești regiuni ale Ungariei.

Traversarea Lacului Balaton la evenimentul Lidl Balaton Cross Swimming, ajuns la a 42-a ediție în 2024, este o competiție de înot în ape deschise ce invită participanții să cucerească apele lacului Balaton. Ea e programată pentru 20 iulie 2024. Competiția testează anduranța înotătorilor și oferă o atmosferă festivă.

Ungaria este recunoscută pentru pasiunea sa pentru șah

Ungaria este recunoscută pentru pasiunea sa pentru șah. Acesta este un joc care transcende simpla etichetă de sport și devine parte integrantă a patrimoniului cultural. Printre numeroșii săi jucători de șah de renume internațional se numără și legendarul Judit Polgár. Este cel care a excelat pe scena mondială a șahului și a câștigat numeroase turnee de prestigiu.

Ungaria găzduiește în mod regulat turnee, competiții și cluburi de șah. În 2024 se pregătește să organizeze cea de-a 45-a Olimpiadă de Șah FIDE la Budapesta, între 10 și 23 septembrie. Acest eveniment de prestigiu marchează un secol de la prima Olimpiadă de Șah neoficială găzduită de Ungaria în 1926 și sărbătorește centenarul FIDE. Olimpiada va include atât competiții deschise, cât și competiții pentru femei, oferind diverse evenimente pentru a promova jocul de șah.

Serie de curse palpitante în 2024

În ceea ce privește evenimentele sportive de alergare, Ungaria se pregătește pentru o serie de curse palpitante în 2024. În luna septembrie, Maratonul din Budapesta va oferi un traseu pitoresc prin centrul orașului, oferind ocazia de a trece pe lângă repere iconice precum Piața Eroilor.

În plus, pasionații de curse cu obstacole vor găsi satisfacție în cursa Spartan din Ungaria 2024. Punctul culminant al sezonului va fi Csattogó Völgy Trifecta Weekend – Finala Seriei Naționale, programată între 8 și 10 iunie în Valea Csattogó, lângă Verőce. Acest eveniment va oferi o varietate de curse adaptate diferitelor niveluri de abilitate și va permite participanților să își testeze forța, rezistența și agilitatea.

În plus, Traseul Național Albastru continuă să fie o atracție deosebită pentru drumeții în Ungaria în 2024. Cu o lungime de peste 1.130 de kilometri, acest traseu oferă o combinație unică de frumusețe naturală și explorare culturală, traversând peisaje variate, de la dealurile Budapestei până la zone rurale fertile și cele mai impresionante secțiuni ale Dunării. Este o aventură care răsplătește participantul cu peisaje pitorești, istorie bogată și experiențe neuitate, făcând din Ungaria o destinație de top pentru iubitorii de natură și cultură.