Parlamentul ungar, dominat de partidul premierului ultranaţionalist Viktor Orban, a aprobat miercuri o lege care limitează autonomia teatrelor, o lege considerată „ruşinoasă” de opoziţie prin încercarea sa de a influenţa deciziile artistice, relatează EFE.

Ce aduce noua lege și ce înseamnă asta pentru teatre

Legea, ratificată cu 115 voturi pentru, 53 împotrivă şi 3 abţineri, face distincţie între teatrele finanţate de guvern, de primării şi în mod mixt, potrivit portalului merce.hu.

În acest ultim caz, dacă primăria nu poate asigura toate fondurile necesare pentru finanţarea teatrului, autorităţile locale trebuie să negocieze cu guvernul o finanţare parţială, care include însă şi numirea directorilor.

Astfel primăriile, între care şi cea din Budapesta, trebuie să decidă dacă suportă în totalitate bugetele teatrelor, pentru ca guvernul să nu aibă competenţă în numirea directorilor şi în definirea liniei artistice. În baza acestei legi se va crea şi un Consiliu Cultural Naţional, care va determina priorităţile în chestiunile culturale şi care va fi format din persoane numite de guvernul Orban.

Zsolt Greczy, deputat al Coaliţiei Democratice, a asigurat că Orban a luat decizii ruşinoase sau proaste după 13 octombrie”, data alegerilor locale. „Viktor Orban a început un război cultural pe care îl va pierde”, a subliniat el.

De la preluarea puterii în 2010, Orban şi partidul său, Fidesz, au modificat Constituţia Ungariei, au preluat controlul asupra presei de stat şi au câştigat susţinerea mai multor oameni de afaceri. După ce a câştigat în 2018 pentru a treia oară consecutiv alegerile, prim-ministrul Viktor Orban a spus că acesta va fi „un mandat pentru a construi o nouă eră”.

Textul aprobat miercuri este o versiune atenuată a unui proiect care delega guvernului competenţa numirii în toate cazurile a directorilor de teatru.

Oamenii de cultură sunt revoltați de aceste modificări

Planul original a suscitat proteste virulente, cu o cerere semnată de peste 50.000 de cetăţeni şi o manifestaţie care a reunit luni la Budapesta peste 3.000 de persoane, care au purtat pancarte cu mesajul „Porcilor, jos mâinile de pe teatru!”.

Actorii au citit cu voce tare petiţia în mai multe teatre. Într-un video distribuit pe Facebook, importanţi actori şi directori de teatru din Ungaria au atras atenţia că acest plan aminteşte de perioada comunistă, când statul controla majoritatea aspectelor societăţii.

Mesajul unui actor, conform celor de la France 24, a spus că propunerea este o reminiscență a cenzurii de stat în perioada comunistă a Ungariei după cel de-al Doilea Război Mondial, încheiată în 1989. „După treizeci de ani de democrație, nu credeam că voi simți vreodată așa cum am făcut atunci”, a spus Judit Pogany, a cărei carieră a început în anii ’60.

Pentru a justifica această măsură, partidul lui Orban a citat un caz de hărţuire sexuală în teatrul Katona József, unul din cele mai populare din capitală, dezvăluit la sfârşitul lunii noiembrie.

Grupul parlamentar al Fidesz, partidul lui Orban, a asigurat că guvernul nu poate continua să sprijine funcţionarea „unor teatre hărţuitoare”.