Ministrul de Externe maghiar, Péter Szijjártó, a solicitat României ca instanțele judecătorești să nu mai dea sentinţe împotriva primarilor de etnie maghiară din țara noastră, anunță miercuri Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul unui comunicat de presă.

Astfel, în discuţia de marţi dintre ministrul Teodor Meleşcanu şi omologul său maghiar, Péter Szijjártó, cel din urma a cerut părţii române ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în justiţie.

După întrevederea care a avut loc în Slovacia, ministerul de Externe al Ungariei a transmis un comunicat de presă în care menţiona că  Szijjártó i-a solicitat lui Teodor Meleşcanu ca instanţele din România să înceteze practica de a amenda aleşii maghiari, din cauza folosirii limbii materne şi a simbolurilor maghiare.

Ministrul Teodor Meleșcanu a reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție.

De asemenea, ministrul român a solicitat încă o dată omologului său ca oficialii unguri să evite pe viitor orice provocări la adresa României.