Politologul Tibor Toró a prezentat un sondaj cu privire la percepțiile maghiarilor transilvăneni în raport cu războiul Rusiei declanșat împotriva Ucrainei.

Datele sondajului telefonic privind războiul ruso-ucrainean au fost completate cu o analiză a rețelelor de socializare: între 24 februarie și 9 martie 2022, prin care un număr de 2.341 de pagini de Facebook și 537 de grupuri publice au fost monitorizate.

Cei mai mai mulți au ales răspunsurile care neagă responsabilitatea Rusiei

Cercetătorii și-au propus să clarifice această întrebare în urma sondajului telefonic. Una dintre întrebările reprezentative din acest punct de vedere a fost cine a fost considerat responsabil pentru declanșarea războiului. Opțiunile de răspuns au fost următoarele: Putin, Rusia, SUA, Ucraina, Joe Biden, Volodimir Zelensky, NATO și UE.

Dintre maghiarii transilvăneni, cei mai mai mulți au ales răspunsurile care neagă responsabilitatea Rusiei și a lui Vladimir Putin: doar 25 la sută dintre cetățenii din Secuime i-au considerat pe Putin și Rusia responsabili, iar 53 la sută au spus că Ucraina și NATO sunt de vină pentru izbucnirea conflictului armat între cele două țări vecine, în timp ce 22% dintre respondenți nu au putut sau nu au vrut să răspundă la această întrebare, conform publicației transtelex.ro.

Doar 4-5% au considerat că Ucraina ar trebui sprijinită mai mult

O altă întrebare arată opinia maghiarilor ardeleni într-un mod mai detaliat, pentru că acolo a fost posibilă clasificarea răspunderii pentru izbucnirea conflictului pe o scară de la 1 la 10: deși Putin și Rusia au obținut un punctaj mare la această întrebare, ei au indicat și responsabilitatea SUA și a lui Joe Biden cu același scor.

În opinia publică românească, 74 la sută dintre români consideră Rusia responsabilă de conflictul armat, iar doar 16 la sută dau vina pe Ucraina și NATO.

Întrebați cu privire la poziția pe care ar trebui să o ia România în această situație, 86% dintre maghiarii transilvăneni au răspuns că trebuie păstrată o distanță egală de ambele părți, iar doar 4-5% au considerat că Ucraina ar trebui sprijinită mai mult.

Ungaria susține că face tot ceea ce este posibil pentru a ajuta etnicii maghiari din Transcarpatia

Autoritățile de la Budapesta susțin că fac tot ceea ce este posibil pentru a ajuta populaţia din Transcarpatia (vestul Ucrainei). Chiar dacă Ungaria a condamnat agresiunea rusească asupra Kievului, țara a refuzat să trimită muniție în Ucraina.

Gergely Gulyas a declarat în faţa elevilor şi profesorilor lor din Transcarpatia, aflaţi la Satoraljaujhely, că autoritățile de la Budapesta au condamnat agresiunea Rusiei şi continuă să o facă şi că Ungaria livrează ajutor umanitar Transcarpatiei, precum şi altor zone din Ucraina.

De asemenea, conform oficialului, Ungaria oferă asistenţă financiară pentru ca statul ucrainean să poată să funcţioneze și primeşte refugiaţi ucraineni sau le permite acestora să traverseze teritoriul Ungariei în drum spre alte destinaţii.

În plus, responsabilul de la Budapesta a elogiat „lupta eroică” a Ucrainei în apărarea teritoriului său, precizând că este în interesul Ungariei ca maghiarii care trăiesc in Transcarpatia să fie sprijiniți în aceste vremuri complicate și să nu sufere. De aceea, Ungaria a refuzat să livreze arme Kievului, întrucât aceasta ar pune în pericol populaţia din Transcarpatia, transformând-o într-o ţintă, a argumentat oficialul ungar.