Astfel, nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate. Potrivit informațiilor transmise de social-democrați, se vor restrânge „condițiile de pensionare anticipată pentru cei cu pensii de serviciu”.

„Conducerea Coaliției a decis constituirea unui grup de lucru pentru formularea unui set de amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale, care să reflecte recomandările finale ale Băncii Mondiale și Comisiei Europene”, a transmis PSD într-un comunicat.

Din grupul de lucru vor face parte toți miniștrii care gestionează în prezent pensiile de serviciu

Trebuie menționat că din grupul de lucru vor face parte toți miniștrii care gestionează în prezent pensiile de serviciu, conform informațiilor transmise de PSD în comunicat.

De asemenea, obiectivele principale ale grupului sunt „reducerea ponderii în PIB a costurilor cu pensiile speciale, asigurarea echității în raport cu pensiile din sistemul contributiv și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel încât țara noastră să poată absorbi toate fondurile europene disponibile în acest program”.

Pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate

Noile reglementări presupun ca vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu să crească treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv, în timp ce nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate.

Totodată, pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu.

Mai mult, se vor „restrânge condițiile de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen să fie cu totul excepționale”.

Pensiile de serviciu reprezintă o prioritate

Anterior, Alina Gorghiu (PNL), preşedintele interimar al Senatului, a afirmat că cel care este responsabil, conform PNRR, de elaborarea finală a legii pensiilor de serviciu este Ministerul Muncii.

De asemenea, șefa Senatului se aşteaptă ca ministrul Marius Budăi (PSD) să facă în timp accelerat discuţiile cu toţi miniştrii de resort.

„Pensiile speciale sunt o prioritate nu de ieri, de azi. Şi ministrul Muncii, şi noi, ca parlamentari şi Guvernul în integralitatea sa avem ca prioritate zero rezolvarea acestui punct, înainte de a exista PNRR. Ştiţi că pensiile speciale sunt o prioritate a acestui Parlament de foarte mult timp. Au existat două proiecte de lege adoptate de Parlament, respinse la Curtea Constituţională şi se va ţine cont de această jurisprudenţă, acum, în elaborarea proiectului de lege”, a declarat Alina Gorghiu.