Este mesajul momentului transmis de Viktor Orbán. Premierul Ungariei este de părere că Executivul maghiar trebuie să protejeze identitatea constituţională a Ungariei. El cere acest lucru, chiar dacă aspectul este contrar hotărârii Curţii Europene de Justiţie.

Viktor Orban a notat, în articolul său publicat, luni, pe site-ul premierului ungar, că statul ungar are obligaţia să prevină deteriorarea semnificativă a identităţii, chiar dacă aceasta este cauzată de o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie sau de unele deficienţe în exercitarea competenţelor UE.

Premierul Ungariei a ținut să menționeze că, prin hotărârea Curţii Europene de Justiţie, Ungaria a fost obligată să admită, contrar Constituţiei, intrarea pe teritoriul său a imigranţilor. Aceștia nu au putut călca în țara condusă de Orban din cauza gardului şi a poliţiştilor ungari aflați de frontieră.Poliţiştii de frontieră din Ungaria nu au permis intrarea imigranţilor. Dacă imigranţii au făcut ilegal acest lucru, nu pot rămâne pe teritoriul Ungariei. Aceştia trebuie să iniţieze solicitarea de azil, din afara Ungariei, până la examinarea cererii, a scris Viktor Orbán.

Curtea Constituţională din Ungaria a dat trei hotărâri

Ca urmare a hotărârii Curţii Europene de Justiţie, Guvernul ungar s-a adresat Curţii Constituţionale cu întrebarea ce este de făcut. Curtea Constituţională din Ungaria a dat trei hotărâri. În prima, aceasta a confirmat că Guvernul trebuie să protejeze identitatea constituţională a Ungariei, chiar dacă acest aspect este contrar hotărârii Curţii Europene de Justiţie.

Apoi, s-a stabilit de către cei de la Curtea Constituţională că, în cazul în care instituţiile UE nu şi-au exercitat în mod eficient competenţele partajate, acestea pot fi exercitate de autorităţile ungare. Un alt aspect decis de Curtea Constituţională precizează că legătura dintre migraţie şi demnitatea umană trebuie examinată şi din punctul de vedere al populaţiei autohtone. Aceste detalii au fost oferite chiar de către premierul Ungariei, citat de flux24.ro.

În opinia lui Viktor Orbán, hotărârea Curţii Constituţionale este o decizie de importanţă istorică. Ea nu este însă, a spus premierul , “o lectură uşoară”. În centrul acesteia se află persoana umană şi demnitatea umană, “aşa cum în Europa se vede rar”, a subliniat prim-ministrul ungar.