Ungaria trimite o undă de șoc în Europa! Vrea să renunțe la banii europeni: Da, ne putem lipsi

În acest context, Guvernul condus de Viktor Orban spune că este gata să renunțe la fondurilor europene, cu doar două zile înaintea expirării termenului limită de examinare de către Comisia Europeană, notează presa internațională.

France Presse scrie că ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat într-un interviu la Strasbourg, că Executivul se poate lipsii de banii de la Uniunea Europeană deoarece Ungaria are destui bani pentru a începe proiectele pe care le dorește.

Amintim că PNRR-ul Ungariei a fost trimis le Bruxelles pe 12 mai, însă analiza acestuia se confruntă cu dezacorduri pe subiectul respectării statului de drept. Așadar, Comisia Europeană a prelungit timpul de analiză până pe 30 septembrie.

Ministrul ungar de Externe nu se așteaptă la un acord din partea Bruxellesului

Peter Szijjarto a mai declarat pentru sursa anterior citată că nu se așteaptă la un acord din partea Bruxellesului, subliniind că ”dezbaterea nu este dacă planul de redresare este bun sau nu”.

Acesta a mai spus că blocajul are legătură cu adoptarea unei legi acuzate că subminează drepturile persoanelor LGBT +, lege pe care guvernul Viktor Orban o prezintă drept un instrument pentru protejarea copiilor.

„Folosirea fondurilor europene ca mijloc de şantaj pentru a promova schimbarea politică este inacceptabilă”, a insistat Peter Szijjarto.

Ministrul a mai spus că nu are nicio importanță dacă CE va decide sau nu să prelungească în continuare termenul limită pentru examinarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, subliniind că Executivul din care face parte nu va face niciun compromis pe acest subiect.

În plus, șeful diplomației ungare a precizat că agenția de rating Moody’s a evidențiat o îmbunătățire a ratingului datoriei Ungariei, precum şi o „cerere uriaşă” pentru obligaţiunile pe termen lung ale ţării.

Într-o altă ordine de idei, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a anunțat, luni, că nu poate „spune în avans dacă ne îndreptăm, sau nu, spre un acord”.

Sursă foto: Dreamstime