Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat duminică Ungaria cu procedura de infringement, în cazul în care restricţiile adoptate de guvernul de la Budapesta pentru combaterea coronavirusului sunt excesive.

Ursula von der Leyen amintit că orice măsură trebuie să fie temporară, iar răspunsul autorităților de la Budapesta nu s-a lăsat așteptat.

Ungaria face ceea ce face toată lumea în Europa, a declarat ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, într-un interviu publicat duminică în ediţia online a ziarului german Die Welt, arată Agerpres.

Varga a calificat drept o “manifestare a dominaţiei necontrolate a opiniilor liberale” criticile formulate de Uniunea Europeană şi Partidul Popular European la adresa legislaţiei adoptate de Budapesta pentru combaterea epidemiei cu noul coronavirus.

Ministrul ungar a precizat că, după încheierea pandemiei, Ungaria va ridica starea de urgenţă, la fel ca toate ţările, adăugând că momentul deciziei în acest sens nu va fi coordonat cu alţii, ci va fi o chestiune de competenţă naţională pentru fiecare stat.

Ea a respins totodată solicitarea comisarului european pentru valori şi transparenţă Vera Jourova ca guvernul de la Budapesta să renunţe cât mai curând posibil la prerogativele speciale, insistând că “starea de urgenţă va fi ridicată la momentul potrivit, nicio zi mai devreme, niciuna mai târziu”.

Referitor la afirmaţia comisarului Jourova în sensul că legislaţia de urgenţă adoptată în mai multe state reprezintă un potenţial pericol pentru democraţie, Judit Varga a afirmat că, atât timp cât respectivele legi sunt în acord cu constituţia şi Curtea constituţională funcţionează, democraţia nu este în pericol nici în Ungaria, nici în orice alt stat european, consemnează sursa citată.

Ungaria, unde autorităţile au anunţat duminică un total de 1410 cazuri de COVID-19, cu 99 de decese, 118 însănătoşiri şi 33.532 persoane testate de la începutul epidemiei, a marcat duminică în izolare Paştele catolic, clericii transmiţând online mesajele specifice.

“Puterea lui Hristos umple Cerul şi pământul şi ajunge şi la discipolii Săi care s-au izolat în casele lor”, a asigurat episcopul Istvan Bogardi Szabo, preşedintele Sinodului Bisericii reformate din Ungaria, într-o slujbă oficiată în familie la Budapesta.

Episcopul Tamas Fabiny, capul Bisericii luterane ungare, a remarcat la rândul său că “lumea este bolnavă”, menţionând că nu se referă doar la victimele coronavirusului, ci şi la cele ale multor boli ale civilizaţiei care “se manifestă în concentrare”.

S-a văzut că evoluţia are limite, “s-a descoperit că suntem vulnerabili”, a adăugat Fabiny,