Ungaria, strânsă cu ușa de liderii UE

Liderii Uniunii Europene vor încerca din nou să obțină aprobarea prim-ministru ungar Viktor Orban pentru acordarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Încercarea va avea loc în cadrul unui summit decisiv pentru coeziunea UE, conform informațiilor furnizate de AFP.

Viktor Orban este singurul lider dintre cei 27 ai UE care a ținut legătura cu Vladimir Putin. Prim-ministrul ungar a stârnit nemulțumirea colegilor săi la întâlnirea din decembrie. În urmă cu două lui, premierul de la Budapesta și-a exprimat opoziția față de sprijinul financiar pentru Kiev.

„Înainte!”, a declarat, miercuri, Viktor Orban pe Facebook la sosirea sa la Bruxelles.

La Bruxelles, liderul Ungariei este acuzat de șantaj la adresa Uniunii Europene, în încercarea de a obține deblocarea fondurilor europene destinate țării sale. Aceste fonduri au fost înghețate din cauza presupuselor încălcări ale statului de drept la Budapesta.

Rezultatul summit-ului de joi pare să fie extrem de nesigur. Până în prezent negocierile dintre Uniunea Europeană și Budapesta nu au reușit să identifice un punct comun de acord.

„El riscă să deraieze din nou totul”, se teme o sursă diplomatică care vorbeşte sub rezerva anonimatului.

Ajutor de 33 miliarde de lei pentru Ucraina

Asistența europeană acordată Ucrainei, constând în 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi, este parte a extinderii bugetului Uniunii Europene până în 2027.

Kievul se află într-o situație critică, având o necesitate urgentă pentru acest sprijin pentru a menține economia pe linia de plutire. Un pachet de asistență din partea SUA este blocat în Congres.

ucraina
Steagul Ucrainei/SURSA FOTO: Dreamstime

Ce poate face UE dacă Ungaria nu e de acord?

Ungaria solicită o evaluare anuală a acestei asistențe, cu necesitatea unui vot unanim. Celelalte state membre ale Uniunii Europene nu sunt dispuse să furnizeze această oportunitate pentru a amâna procesul.

Uniunea Europeană propune organizarea anuală a unei dezbateri la nivelul liderilor de stat sau de guvern, fără a oferi posibilitatea de a exercita veto.

Dacă nu reușesc să obțină consimțământul omologului lor ungar, ceilalți lideri și-au angajat să identifice o soluție pentru a menține sprijinul financiar pentru Ucraina, cel puțin pe termen scurt.

„Într-un fel sau altul, vom găsi o soluţie, cu sau fără Orban, pentru a sprijini Ucraina”, a dat asigurări premierul polonez Donald Tusk.

O posibilă alternativă ar consta în prelungirea cu un an a ajutorului macrofinanciar. În 2023 ajungea la suma de 18 miliarde de euro. Această opțiune necesită doar obținerea unei majorități calificate.

Cu toate acestea, un ajutor pe termen lung în afara bugetului european „nu se prezintă clar”, recunoaște un diplomat european.

Ce reprezintă procedura cunoscută drept „opțiunea nucleară”?

Nivelul de frustrare în Budapesta este atât de înalt, încât anumite state membre au avertizat că vor persista cu procedura de sancționare împotriva Ungariei. Sancțiunile sunt pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene (conform Articolului 7 din Tratat), demarată în 2018.

Această procedură, cunoscută adesea sub numele de „opțiunea nucleară”, ar putea teoretic să conducă la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în cadrul reuniunilor europene. Are nevoie, totuși, de consensul celorlalți 26 de state membre. Acest scenariu este puțin probabil.