Referendum pentru ieșirea Germaniei din UE

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ia în calcul organizarea unui referendum privind ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană, conform declarațiilor co-liderului său, Alice Weidel, într-un interviu publicat recent.

AfD, care înregistrează creșteri în sondajele de opinie, exprimă dorința de a guverna și susține că un referendum pentru „Dexit” ar trebui să aibă loc în cazul în care nu se realizează:

  • o reformă eficientă
  • o reconstruire a suveranității statelor membre ale UE

Weidel a subliniat importanța posibilității ca poporul german să decidă, asemănător cu Marea Britanie, care a adoptat decizia de a părăsi UE în urma referendumului din 2016.

Partidul se bucură de poziția a doua în sondaje, cu aproximativ 22%, după conservatori (CDU). De asemenea, își propune să prezinte un candidat la funcția de cancelar în următoarele alegeri legislative din 2025.

Cu toate acestea, principalele partide au exclus formarea de coaliții cu AfD, dat fiind caracterul său anti-UE și anti-imigrație.

Alternativa pentru Germania, implicat într-un mare scandal

Partidul se confruntă cu un scandal recent legat de discuțiile membrilor săi cu privire la expulzarea în masă a persoanelor de origine străină, fapt care a declanșat manifestații împotriva AfD în diverse locații din Germania și acuzații privind amenințarea la adresa democrației.

AfD a confirmat prezența membrilor săi la reuniune, dar a negat că și-a asumat planul de „remigrație” despre care s-a spus că prevede expulzarea imigranților și a „cetățenilor neasimilați”.

Dezvăluirile au provocat condamnări din partea unor politicieni de rang înalt și a unor personalități din societatea civilă, inclusiv episcopi și antrenori din Bundesliga.

Scholz a făcut apel la cetățeni să ia atitudine împotriva AfD, descriind planul de deportare drept „un atac împotriva democrației noastre”.

Weidel nu a participat la întâlnire și a concediat rapid un consilier apropiat care fusese prezent. Cu toate acestea, ea s-a străduit să stăpânească reacțiile de respingere. Lars Klingbeil, liderul social-democraților, a acuzat-o că a minimalizat planul de deportare. Ea spune că, de asemenea, a atacat o „campanie mediatică de defăimare” împotriva AfD.

„Sunteți un lup în haine de oaie”, i-a spus el în timpul unei dezbateri din Bundestag săptămâna trecută. „Dar vă spun: fațada dvs. începe să se destrame. Oamenii încep în sfârșit să vadă adevărata față a AfD”.

germania
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Weidel a dat vina pe publicația de investigații

În interviul său, Weidel a dat vina pe Correctiv, condamnând metodele organizației ca fiind „scandaloase”.

„A fost doar o încercare de a incrimina însăși ideea de a repatria în mod legal persoane care nu au permisiunea de a rămâne aici sau care fac obiectul unui ordin de expulzare”, a spus ea. „AfD este partidul care militează pentru aplicarea legilor acestei țări.”

Ea a declarat că, pentru ea, conceptul de „remigrație” înseamnă expulzarea:

  • persoanelor care au „dobândit ilegal cetățenia sub pretexte false”
  • a persoanelor „cu dublă cetățenie care sunt suspectate de terorism sau sunt infractori condamnați”

Ea a exclus expulzările în masă, scrie The Financial Times.

Cei 1,1 milioane de refugiați ucraineni care se află în prezent în Germania nu au un viitor pe termen lung în această țară. A adăugat că a fost o greșeală ca ei să poată primi ajutoare sociale.

„Este clar că, atunci când războiul se va încheia, toți ucrainenii vor trebui să se întoarcă acasă. Oricum, va fi nevoie de ei pentru a ajuta la reconstrucția țării lor”.

AfD a fost înființată în 2013 de economiști conservatori. Ei erau supărați de măsurile de salvare a zonei euro în timpul crizei datoriilor suverane.

Partidul s-a îndreptat spre dreapta, profitând de un val de furie față de politica de deschidere a ușilor pentru refugiați a Angelei Merkel. Astfel, s-a creat o platformă puternic:

  • anti-imigrație
  • anti-establishment