Parlamentul European, sub asediul acuzațiilor de influență rusească: Manfred Weber acuză public AUR și AfD

George Simion și AUR, acuzați de legături cu Rusia, inflamează scena politică europeană după ce au inițiat o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene. Moțiunea depusă de europarlamentarul Gheorghe Piperea (AUR) a atras critici dure chiar din interiorul propriului grup politic, dar și acuzații publice fără precedent din partea liderului PPE, Manfred Weber, care a afirmat că AUR este „marioneta lui Putin” în Parlamentul European.

În timp ce Nicola Procaccini, copreședintele grupului ECR și aliat al Georgiei Meloni, a denunțat moțiunea drept o „greșeală strategică”, dezbaterea scoate la lumină nu doar diviziunile interne ale dreptei europene, ci și temerile privind influența rusă în forurile decizionale ale Uniunii Europene.

Luni, la Strasbourg, scena Parlamentului European a fost zguduită de acuzații fără precedent aduse în plen de către Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE). Europarlamentarul german a denunțat partidele AfD din Germania și AUR din România ca fiind „marionetele lui Vladimir Putin” în cadrul Uniunii Europene, într-un moment-cheie, când soarta Comisiei conduse de Ursula von der Leyen depinde de un vot istoric de încredere.

Afirmația tranșantă a lui Weber a survenit pe fondul dezbaterii moțiunii de cenzură inițiate de eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea, moțiune ce ar putea duce, în cazul unui rezultat nefavorabil, la demiterea întregii Comisii Europene. Deși șansele de succes sunt, potrivit tuturor scenariilor politice, aproape inexistente, tensiunea și retorica explozivă reflectă frământările profunde din interiorul Uniunii.

Război politic la vârful UE, Manfred Weber lansează un atac direct la AUR și AfD

„Lui Putin o să-i placă mult ce fac prietenii săi aici. Noi vom vota unanim. Aplaudăm leadership-ul de care a dat dovadă Comisia în a salva vieți. Moțiunea nu face decât să se joace cu job-urile cetățenilor.

Milioane de fermieri depind de fondurile europene și în România, dacă îmi permiteți. Moțiunea de cenzură e împotriva intereselor fermierilor.

Putin ne testează zi de zi. Ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina. AfD-ul din Germania și AUR-ul din România sunt marionetele lui Putin. Moțiunea este împotriva securității europenilor. Vom vota împotrivă”, a afirmat Manfred Weber, de la tribuna Parlamentului European, într-o declarație fără precedent.

Manfred Weber
SURSA FOTO: Facebook, Manfred Weber

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la dezbateri, se confruntă joi cu un vot de încredere, un eveniment rar în istoria recentă a Uniunii – fiind prima încercare de acest fel din ultimul deceniu la adresa unui șef de executiv european. În cazul în care moțiunea de cenzură ar trece, ar urma automat demisia Comisiei, generând o criză instituțională la vârful UE.

Omul lui Meloni contestă moțiunea de cenzură. Diviziuni în grupul ECR de la Bruxelles

Moțiunea de cenzură, inițiată de Gheorghe Piperea după strângerea semnăturilor necesare, are ca motiv principal scandalul legat de schimbul de mesaje din 2021 dintre Ursula von der Leyen și Albert Bourla, CEO Pfizer, în plină criză pandemică. Piperea a acuzat lipsa de transparență privind achiziția vaccinurilor pentru Europa.

Totuși, demersul AUR și al semnatarilor moțiunii a fost criticat chiar din interiorul grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), din care face parte AUR. Nicola Procaccini, copreședinte ECR și apropiat al premierului italian Giorgia Meloni (care părea un partener puternic al lui Simion), a calificat moțiunea drept „o greșeală strategică”, atrăgând atenția că două treimi din eurodeputații ECR nu au semnat-o.

Procaccini a subliniat: „Din păcate, unora le place să piardă, atât acasă, cât şi aici”, într-o referire directă la eșecul liderului AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale din România.

Rusia, fondurile europene și securitatea blocului comunitar

Intervenția dură a lui Manfred Weber vine pe fondul unui climat european marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de presiuni constante asupra unității UE. Liderul PPE a avertizat că mișcările politice din Parlamentul European, generate de partide cu agendă suveranistă și retorică anti-Bruxelles, pot servi indirect intereselor Rusiei, subminând securitatea și coeziunea Uniunii.

Votul pe moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene va avea loc joi, iar rezultatul – aproape sigur negativ – va consfinți, cel mai probabil, izolarea politică a celor care contestă actuala conducere a UE. Totodată, dezbaterea a scos la iveală falii tot mai vizibile în interiorul grupurilor parlamentare și a reconfirmat că războiul informațional și retorica anti-europeană continuă să divizeze clasa politică europeană.