Şeful guvernului ungar, care a anunţat noua măsură sâmbătă în cadrul unei reuniuni a tinerilor fermieri, a declarat că odată intrată în vigoare legislaţia, investitorii străini nu vor mai putea achiziţiona terenuri arabile, dând asigurări că reguli similare se aplică în ţări precum Franţa sau Austria.

Viktor Orban şi-a anunţat de asemenea intenţia de a moderniza sectorul agricol pentru ‘a întoarce pagina’ agriculturii socialiste, cu ocazia acestui congres al tinerilor membri ai Asociaţiei ungare de Agricultură care s-a desfăşurat la Cegel (65 km la sud de Budapesta).

‘2013 va aduce schimbări în agricultura ungară aşa cum nu s-a mai întâmplat în ultimii 50-100 de ani’, a adăugat el.

Orban a precizat că proiectul de lege, în dezbatere în Parlament, ar proteja terenul arabil de speculanţi şi bancheri şi ar promova deţinerea de terenuri de către fermierii mici şi mijlocii în detrimentul marilor fermieri.

Legea va permite de asemenea recuperarea ‘terenurilor furate prin intermediul contractelor de cumpărare îndoielnice’, potrivit şefului guvernului ungar, care a declarat că aceste contracte litigioase ar trebui revizuite şi, dacă este cazul, anulate.

Guvernul de la Budapesta a decis de asemenea crearea unei bănci agricole publice pentru agricultori şi construirea unui nou sistem de irigaţii în întreaga ţară, a adăugat Viktor Orban.
SURSA: Agerpres