Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni, la Ankara, că Rusia nu poate continua cu proiectul gazoductului South Stream dacă Uniunea Europeană se opune acestui proiect.

'Pentru a asigura aprovizionarea pe termen lung cu energie a Ungariei, vom fi nevoiţi să analizăm oportunităţi suplimentare şi printre aceste opţiuni un loc important îl ocupă livrarea de gaze din Azerbaidjan în Europa Centrală via coridorul sudic. Cu toate acestea, este doar una din opţiunile analizate' a declarat Peter Szijjarto.

Conducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, era destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Ungaria era una din ţările prin care urma să treacă gazoductul South Stream, alături de Bulgaria, Serbia, Slovenia, Italia şi Austria.

În pofida criticilor Bruxelles-ului, Ungaria vroia să finalizeze lucrările de construcţie la secţiunea din conducta South Stream până în 2017 în condiţiile în care autorităţile de la Budapesta susţineau că acest proiect este singura modalitate de a asigura aprovizionarea cu gaze naturale. AGERPRES