În ciuda divergenţelor ce există între cele şase principale partide de opoziţie din Ungaria, acestea au anunţat, joi, că s-au angajat să formeze o alianţă fără precedent pentru a-l învinge pe premierul Viktor Orban la următoarele alegeri parlamentare, care sunt programate pentru 2022, transmite AFP.

Noua coaliţie anti-Orban va include partide foarte diferite, de pe întreg spectrul politic, plecând de la extrema stângă până la cea dreaptă. Aceste formaţiuni politice susţin, într-o declaraţie comună, că „au auzit vocile alegătorilor lor” şi sunt acum gata să îşi depăşească diviziunile.

Program de guvernare comun şi candidaţi unici

Formaţiunile politice se vor prezenta în faţa alegătorilor cu program comun de guvernare şi vor avea candidaţi unici împotriva partidului premierului Viktor Orban, Fidesz, în toate cele 106 circumscripţii electorale din Ungaria, potrivit comunicatului de presă. În cazul în care vor exista dezacorduri cu privire la desemnarea candidaţilor, vor fi organizate alegeri primare.

Premierul naţionalist Viktor Orban este acuzat de opoziţie şi de unii din partenerii săi din Uniunea Europeană de maniera autoritară în care guvernează Ungaria, stil care se îndepărtează de valorile promovate de UE, în special în domenii precum libertăţile publice şi imigraţia.

Viktor Orban a câştigat fără mari dificultăţi trei alegeri succesive în ultimii zece ani, în parte şi ca urmare a reformei legislaţiei electorale, scrie Agerpres.

O nouă victorie s-ar putea dovedi însă dificilă la scrutinul parlamentar din 2022 în cazul în care opoziţia se uneşte, aşa cum au demonstrat ultimele alegeri municipale, desfăşurate în octombrie 2019.