Potrivit lui Andras Simor, acest scenariu nu este cel mai probabil, dar este „unul posibil”.

„Probabilitatea, dacă era 10% anul trecut, acum s-a ridicat la 20%-30%”, a declarat acesta pentru un post de televiziune, relatează Bloomberg.

„Mă tem că guvernul va manevra țara într-o situație în care o ieșire din Uniunea Europeană devine o alternativă reală”, a adăugat fostul guvernator al Băncii Centrale Maghiare.

Ce se va întâmpla cu economia maghiară?

Cât despre perspectivele economiei ungare, Andras Simor a declarat că nu se așteaptă ca aceasta să sufere o „implozie”, ci mai degrabă să „alunece lent pe tobogan”.

Înainte de alegerile de anul trecut, pe care le-a câștigat, premierul maghiar Viktor Orban s-a angajat într-un val de cheltuieli, ceea ce a dus deficitul bugetar al țării la un nivel record.

Ungaria se confruntă, totodată, cu cea mai mare inflație și cea mai mare rată a dobânzii din Uniunea Europeană, iar ajutoarele UE în valoare de 30 de miliarde de dolari rămân blocate. Bruxelles-ul a reținut acești bani deoarece Guvernul de la Budapesta a renunțat la angajamentele democratice.

Viktor Orban, citat într-un proces ce vizează declarațiile sale de acum un an

Andras Simor este unul dintre cei mai mari critici ai lui Viktor Orban. În acest context, că amintim că premierul maghiar a fost citat oficial de o instanță din România, într-un proces ce vizează declarațiile făcute de premierul Ungariei la Băile Tușnad, în urmă cu un an. Ambasadorul Ungariei la București refuză să-i înmâneze premierului citația emisă de Curtea de Apel Iași.

Litigiul a pornit de la o cerere a deputatului PNL Alexandru Muraru care a solicitat în instanță anularea Hotărârii 683/2022 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. În decizie se spunea că premierul ungar nu poate fi sancționat administrativ în România, pentru că acesta se bucură de imunitate jurisdicțională.

Mai exact, Alexandru Muraru s-a adresat CNCD, solicitând ”sancționarea declarațiilor cu caracter rasist și xenofob, care au atentat la demnitatea persoanei”. El a arătat atunci că pe data de 23 iulie 2022, Viktor Orban se afla în România în cadrul unui eveniment privat, în afara activității sale de prim-ministru al Ungariei.

Pe 20 martie 2023, Alexandru Muraru a dat în judecată CNCD și pe Viktor Orban, în contencios administrativ și fiscal, iar procesul propriu-zis a început pe 8 iunie 2023, cu o amânare. Următorul termen este stabilit pentru 18 septembrie 2023.