Viktor Orban provoacă cutremur în toată Europa. Gestul Guvernului maghiar de a publica o hartă în care Ucraina apare fără Crimeea a stârnit revoltă.

Totul s-a văzut public într-un material video pe canalul oficial de YouTube. Aici a fost prezentată o hartă a Ucrainei fără Crimeea. Materialul este însoțit de un apel al Budapestei pentru „încetarea focului”.

Despre acest nou gest controversat al lui Viktor Orban a vorbit analistul Bogdan Chirieac. El a explicat cât a fost o eroare din partea Ungariei și cât a fost vorba de un mesaj deliberat.

Viktor Orban, agentul de legătură al lui Putin în NATO

„Pur și simplu nu te poți baza pe geografii domnului Viktor Orban. Țineți minte că și la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar a apărut cu un fular la gât, tot cu o hartă care avea încorporată Transilvania, Ucraina subcarpatică și nu știu ce mai era p-acolo.

Bine că nu luaseră și Viena sau mai departe totul până la Paris. Nu te poți baza pe oamenii ăștia când trebuie trasate hărți geografice”, a spus Bogdan Chirieac.

În opinia sa, harta aceea reprezintă în mod evident și dorința Rusiei de a își întinde teritoriul și asupra celor ucrainene.

„Nu e un secret pentru nimeni că domnul Viktor Orban, premierul Ungariei, domnia sa în special, nu ungurii, este agentul de legătură al lui Vladimir Putin în interiorul NATO și al Uniunii Europene.

De multe ori politica Moscovei vis-a-vis de ce se întâmplă acum în Uniunea Europeană și chiar în NATO s-a făcut prin intermediul Ungariei. De asemenea, în Uniunea Europeană politica Moscovei s-a făcut în special prin intermediul Austriei, inclusiv respingerea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Austria însă nu este membru NATO”, a comentat analistul, invitat la Antena 3.

În Ungaria lucrurile sunt încă complicate

În intervenția sa, Bogdan Chirieac a arătat că Ungaria are totuși această dublă valență foarte importantă pentru Moscova.

„Ce speră să obțină Orban de acolo e greu de crezut fiindcă situația economică a Ungariei e departe de a fi înfloritoare. Nu că în România lucrurile ar sta altfel, dacă vă vine să credeți, în Ungaria lucrurile sunt încă și mai complicate decât la noi,” a spus Bogdan Chirieac.

Trebuie subliniat că videoclipul publicat de Guvernul maghiar este intitulat „Time For Peace” (E timpul pentru pace). Acesta are o durată de aproximativ 30 de secunde. În timp ce sunt prezentate imagini ale distrugerii cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, o voce în limba maghiară afirmă că singura modalitate de a opri ororile războiului este prin „încetarea focului”.