Ministrul Finanţelor din Ungaria, Mihály Varga, a transmis că, începând cu anul viitor, adică din 2022, guvernul de la Budapesta va reduce la jumătate impozitul pe câştigurile de capital pentru veniturile generate din criptomonede.

Ce impozite trebuie să plătească maghiarii pentru veniturile din crypto

Astfel, acesta va scădea de la 30,5% până la 15%, pentru a-i încuraja pe investitori să declare veniturile rezultate de pe urma tranzacţiilor cu monede digitale sau criptomonede, transmite Bloomberg.

Anunțul, făcut pe Facebook

Într-un mesaj video postat pe Facebook, ministrul Varga a dezvăluit că guvernul ungar se aşteaptă să strângă „mai multe miliarde de forinţi”, adică câteva milioane de dolari, sub formă de venituri din taxe ca urmare a acestei reduceri. În plus, ministrul Finanţelor a apreciat că măsură va fi un „pas important” în creşterea vizibilităţii pieţei criptomonedelor din Ungaria.

Reglementarea criptomonedelor, din ce în ce mai necesară

Guvernele din întreaga lume se străduiesc să reglementeze piaţa în creştere explozivă a activelor digitale, alimentată de ascensiunea meteorică a Bitcoin. O prioritate este asigurarea că tranzacţiile sunt vizibile pentru autorităţi, iar veniturile sunt taxate în mod adecvat.

În timp ce alte ţări, precum Canada, au adoptat o atitudine agresivă cu privire la limitarea tranzacţiile cu criptomonede, abordarea autorităţilor de la Budapesta este în linie cu strategia lor generală care prevede reducerea impozitelor pe venitul personal şi profitul companiilor în ideea de a extinde baza de impozitare şi a majora veniturile fiscale.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, care a trecut de 55.000 de dolari și Ethereum care a trecut de 4.000 de euro.