Dacă înainte de pandemie moneda virtuală Bitcoin avea o valoare de aproximativ 8.000 de dolari, în prezent a ajuns să valoareze peste 54.000 de dolari, într-un an și câteva luni. Totuși ce este Bitcoin și cum poate fi folosit. La început de an, miliardarul Elon Musk a anunța că Tesla a achiziționat Bitcoin de peste 1.5 miliarde de dolari, lucru care a dus la creșterea criptomonedei cu 20-30% într-un timp foarte scurt. Mai mult, recent, compania a transmis că a vândut 10% din acesta în piață pentru lichidități.

Ce este de fapt Bitcoin?

Bitcoin, apărut ca idee în 2008 și materializat la început de 2009, este prima monedă virtuală descentralizată mondială, numită și criptomonedă. Potrivit descrierii sale, este un activ în întregime digital, total anonim, care nu este controlat de nicio autoritate centrală. Din perspectiva unui utilizator, Bitcoin reprezintă în mare bani cash pentru Internet.

Aceasta este una dintre principalele diferențe față de banii normali. Cele mai multe criptomonede nu au un guvern central. Bitcoin și alte criptomonede depind de cripto-mineri pentru a menține sistemul (blockchain-ul). Aceștia folosesc putere de calcul pentru a rezolva probleme matematice complexe. De obicei, criptomonedele au un număr maxim de monede care vor fi create vreodată. În cazul bitcoinului, acest număr este de 21.000.000 și ultima monedă va fi disponibilă în anul 2140.

Avantajele Bitcoin

  • Fără permisiune și fără margini. Software-ul poate fi instalat de oricine din întreaga lume.
  • Anonim. Bitcoin nu necesită niciun ID de utilizare, ceea ce îl face adecvat pentru cei nebăncați, cei care respectă confidențialitatea, computerele sau persoanele din zonele cu infrastructură financiară subdezvoltată.
  • Privat. Atunci când este utilizat cu grijă, bitcoinul poate sprijini o intimitate financiară puternică.
  • Rezistent la cenzură. Nimeni nu poate bloca sau îngheța o tranzacție de orice sumă.
  • Rapid. Tranzacțiile pot fi făcute aproape la fel de repede pe cât datele pot călători pe Internet.
  • Ieftin. Taxele pot fi foarte foarte mici.
  • Ireversibil odată stabilit, precum numerarul. (dar protecția consumatorului este încă posibilă.)
  • Online și disponibil 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an.

Cum a apărut Bitcoin

În octombrie 2008, o persoană sau un grup de persoane sub pseudonimul Satoshi Nakamoto a publicat o lucrare care a descris moneda virtuală Bitcoin. Acesta a fost intitulat „Bitcoin: un sistem electronic numerar de tip peer-to-peer”. În ianuarie 2009, Nakamoto a lansat primul software bitcoin care a lansat rețeaua și criptomoneda bitcoin. Nakamoto a părăsit proiectul în 2010 fără a-și dezvălui identitatea, însă fundația a fost stabilită. Mai mult, se pare că acesta ar deține un milion de Bitcoini de care nu s-a atins până acum. Un calcul lejer arată că cel care a inventat Bitcoinul are în prezent o avere de peste 50 de miliarde de dolari, la prețul actual al Bitcoin.

Comunitatea bitcoin a crescut rapid. Nimeni nu a avut vreodată control total asupra bitcoinului. Orice schimbare făcută în protocolul bitcoin este publică și vizibilă pentru toată lumea. Toți utilizatorii au aceeași putere și sunt la fel de informați. În principiu, Bitcoin este versiunea pe Internet a banilor în numerar.

Cum funcționează Bitcoin de fapt?

Fiecare tranzacție care are loc în rețeaua Bitcoin este înregistrată în blockchain. Aceasta este un fel de carte financiară publică sau o colecție publică de conturi financiare sau o carte de tranzacții. După cum am menționat mai sus, este menținută și asigurată de publicul însuși (minerii), astfel încât mii de oameni din întreaga lume au „o copie” a acestei cărți. Nu există secrete, totul este transparent. În lumea criptomonedelor, banii sunt transferați de la adresă la adresă.

Imaginează-ți că cineva decide să schimbe cuvântul „pisică” în dicționarul lor acasă. Ei pot schimba definiția în câteva dicționare, dar oamenii din întreaga lume vor avea în continuare mii, dacă nu milioane, de dicționare cu definiția corectă – deci orice schimbare locală minoră nu ar avea un impact vizibil deloc. Nu poți face astfel de schimbări la nivel mondial. Și acest „dicționar” în cazul nostru este blockchain-ul, pe care se lucrează, actualizat și securizat de mineri.

Cea mai mică unitate de bitcoin este neoficial numită satoshi, care este a o sută de milioane-a parte dintr-un bitcoin (0.00000001 BTC).

De ce este Bitcoin atât de popular?

Unul dintre motivele pentru popularitatea sa este probabil ideologic, filosofic și politic. Mulți oameni din întreaga lume sunt nemulțumiți de guvernarea lor, astfel că Bitcoinul reprezintă o cale de ieșire din cătușele sistemului. Așa-numiții cripto-anarhiștii se străduiesc să se elibereze și să-și creeze propria lume, în timp ce unii oameni se află în ea doar pentru a se îmbogăți.

În această lume a criptomonedelor, bitcoin acționează ca un standard de aur. Valoarea altor criptomonede se măsoară în comparație cu bitcoin în sine, deci are un impact mare asupra întregii piețe. Aspectele pozitive ale descentralizării, anonimatului, transparenței, vitezei tranzacțiilor și costurilor reduse, arată clar de ce Bitcoin este din ce în ce mai popular.