Avertisment oficial de la Bruxelles pentru măsurile radicale din Ungaria

Comisia Europeană a transmis, printr-un purtător de cuvânt, că are „îngrijorări serioase” privind proiectul de lege propus recent în parlamentul din Ungaria de partidul aflat la guvernare. Dacă actul normativ va fi adoptat în forma actuală, executivul european consideră că va reprezenta „o încălcare gravă” a legislației și valorilor Uniunii Europene. În acest context, Comisia cere retragerea urgentă a proiectului din procesul legislativ.

Proiectul de lege propus de guvernul lui Viktor Orban este criticat dur de organizații internaționale și partide de opoziție, care susțin că inițiativa vizează reducerea la tăcere a vocilor independente. Textul prevede că organizațiile care „încalcă sau critică” valorile constituționale – precum căsătoria tradițională, familia sau identitatea biologică – ar putea fi incluse pe o listă neagră.

Aceste entități ar fi obligate să obțină autorizații speciale pentru a primi fonduri externe, iar conturile lor bancare ar putea fi monitorizate. Mai mult, dacă se stabilește că donațiile sunt destinate influențării vieții publice, transferurile vor putea fi blocate.

„Nu vom ezita să luăm măsurile necesare dacă acest proiect va fi adoptat”, a afirmat un purtător de cuvânt al executivului european.

„Comisia are îngrijorări serioase cu privire la acest proiect”, a explicat el. „Dacă va fi adoptat în forma sa actuală, ar constitui o încălcare gravă a principiilor şi a legislaţiei Uniunii Europene. În consecință, cerem retragerea acestui proiect din procesul legislativ”, a mai declarat acesta.

UE, Ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Viktor Orban a impus sancțiuni dure celor care nu respectă noua lege

În cazul încălcării noii legi, organizațiile riscă amenzi de până la 25 de ori valoarea fondurilor primite. În caz de recidivă, activitatea acestora ar putea fi complet interzisă. Opoziția din Ungaria acuză guvernul Orban de o „putinizare” a țării, spunând că inițiativa are ca scop eliminarea democrației și instaurarea unui regim autoritar.

Zeci de mii de oameni au protestat deja la Budapesta împotriva acestui proiect, considerând că măsurile sunt un atac direct asupra societății civile.

Presiuni europene și riscuri financiare pentru Ungaria

Ca urmare a acestor derapaje, circa 20 de eurodeputați au cerut Comisiei Europene să înghețe toate fondurile alocate Ungariei. Deja, o parte considerabilă – în jur de 18 miliarde de euro – este blocată, din cauza nerespectării statului de drept și a altor angajamente europene privind protecția minorităților și a procedurilor corecte de achiziții publice.

În paralel, peste 300 de ONG-uri și instituții media independente, printre care Amnesty International și Transparency International, au semnat o scrisoare comună în care denunță inițiativa drept „un instrument autoritar menit să mențină partidul de guvernământ la putere”, cu un an înainte de alegerile legislative.