Ungaria zguduie din nou Europa și anunță că se opune noului pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.  Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a transmis, luni, că guvernul de la Budapesta se opune unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. El a susținut că o astfel de măsură ar fi o „greșeală uriașă”.

„Sancțiunile au dovedit că duc Europa într-un impas. Economic, politic și de securitate. Ar fi o greșeală uriașă să înaintăm un alt pachet de sancțiuni”, a scris luni șeful diplomației Ungariei pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto se află la Bruxelles la o întâlnire a miniștrilor de Externe ai statelor membre ale UE. Este așteptat ca, printre altele, la această întâlnire să se discute despre cel de-al zecelea pachet de sancțiuni îndreptate împotriva Rusiei de la declanșarea invaziei în Ucraina în data de 24 februarie a anului trecut.

Noile sancțiuni, până la împlinirea unui an de la începutul războiului în Ucraina

Conform unor informații dezvăluite, vineri, de către Reuters, care a citat surse de rang înalt din cadrul UE, redactarea documentului privind noile sancțiuni ar trebui finalizată până la împlinirea unui an de la începutul invaziei Rusiei, cea mai mare din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul român de externe participă luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE). El a reafirmat că România va susține necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina.

La rândul său, șeful diplomației europene Josep Borrell și-a exprimat luni speranța că statele membre ale UE vor aproba o nouă tranșă de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina în cadrul reuniunii de luni a miniștrilor de externe la Bruxelles. Într-o declarație pentru presă la sosirea la reuniune, Borrell a spus că este încrezător că cele 27 de state membre vor ajunge la un acord asupra acestor fonduri, care fac parte din așa-numitul Instrument European pentru Pace.

Viktor Orban crede că sancțiunile nu funcționează

Miniștrii vor discuta, de asemenea, despre folosirea activelor rusești înghețate în Europa pe baza sancțiunilor, inclusiv 300 de miliarde de euro reprezentând rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei, pentru a contribui la reconstrucția Ucrainei după război.

Comentariile făcute luni de ministrul de Externe al Ungariei vin după ce pe 13 ianuarie premierul Viktor Orban a declarat din nou că sancțiunile împotriva Rusiei nu funcționează și că ele ar trebui ridicate.

„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, prețurile la energie ar scădea imediat, totodată inflația s-ar înjumătăți într-o clipă” a afirmat Orban. El a menționat, atunci, că „din cauza sancțiunilor eronate ale UE, trebuie să plătim suprataxe pentru energie”. Orban a mai arătat că Bruxelles-ul are o viziune despre viitor care este diferită de cea a maghiarilor și că oficialii europeni urmăresc de fapt schimbarea regimului de la Moscova.