Autoritățile din Ungaria au impus mai mule restricții de circulație în zilele de 19 şi 20 mai 2024. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a oferit mai multe informații în urma anunțului.

MAE a publicat o atenționare de călătorie pentru Ungaria

Așadar, anunțul îi vizează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria.

Ministerul Construcțiilor și Transportului maghiar (MCT) a informat despre restricțiile de circulație pentru camioanele de mare tonaj, respectiv de peste 7,5 tone.

Restricțiile sunt aplicate în contextul sărbătoririi Rusaliilor catolice.

Astfel, în zilele de 19 şi 20 mai 2024, în intervalul orar 6.00 – 22.00, ora locală, circulația camioanelor de mare tonaj va fi restricționată.

camioane transportatori
SURSA FOTO: Dreamstime

Există anumite excepții de la aceste restricții

Transportul umanitar sau de animale vii, bunuri perisabile, combustibil și alte bunuri de primă necesitate nu este supus acestor restricții.

Mai multe informații referitoare la restricția circulației camioanelor de mare tonaj pot fi consultate la utinform.hu.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Budapesta: +3613847689, Consulatului General al României la Szeged: +3662424431 și Consulatului General al României la Gyula: +3666464579, +3666477147, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Autoritățile maghiare au impus o restricție similară și luna trecută

Amintim că autoritățile maghiare au impus o restricție similară și luna trecută. Mai precis, Ministerul Construcțiilor și Transporturilor din această țară a impus interdicția de deplasare pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5 tone) în data de 1 Mai, în intervalul orar 06:00 – 22:00.

Precum în anunțul menționat anterior, transporturile umanitare, de animale vii, bunuri perisabile, combustibili și alte bunuri de primă necesitate nu au fost afectate de aceste restricții.

Începând cu 1 ianuarie 2024, în Ungaria au fost introduse noi taxe pentru camioanele care circulă pe drumurile din țară. Aceste taxe se aplică vehiculelor cu o greutate totală mai mare de 3,5 tone și constau în două componente distincte. Prima este taxa de infrastructură, iar a doua este taxa de externalitate.

Prima are ca scop acoperirea costurilor asociate construcției, întreținerii, exploatării și îmbunătățirii anumitor porțiuni de drum. A doua este concepută pentru a acoperi costurile mediului asociate poluării fonice și atmosferice.