Preţul mediu al unui sejur de Revelion în ţară ajunge la 450 de euro. La aceiaşi bani, agenţiile oferă o săptămånă, cu demipensiune, în Alpi. Mulţi optează pentru aceste din urmă oferte, în timp ce o altă parte se îndreaptă către plajele din Maldive şi Seychelles.

Agenţiile de turism şi-au majorat preţurile pentru ofertele de Sărbători. „La pachetele pentru Revelion, preţurile au crescut anul acesta, în medie, cu 5-6% faţă de 2007“, spune Mircea Vladu, preşedintele Prestige Tours. „Oricum, ne aşteptăm ca vånzările să fie mai mari faţă de anul trecut“, adaugă acesta. Principalul motiv pentru majorarea tarifelor este creşterea preţului carburanţilor, în condiţiile în care majoritatea pachetelor turistice includ transportul cu avionul. „Pentru Revelion – spune Gheorghe Stoian, manager al agenţiei Tunisiana – încercăm să ţinem sub control influenţele cauzate de creşterea preţului carburanţilor. Ne aşteptăm însă ca majorarea să fie de 10% la preţul plătit de client.“

Revelionul la plajă este, de fapt, noul trend pentru petrecerea sfårşitului de an. Turoperatorii spun că romånii s-au orientat în ultimii doi ani către astfel de destinaţii, ceea ce a determinat o diversificare a ofertei de produse pentru sezonul din acest an. „Ne aşteptăm ca tot mai mulţi turişti să solicite astfel de vacanţe pentru Anul Nou, aşa încåt suntem pregătiţi: am luat în garanţie camere de hotel şi am rezervat locuri la avion“, dă asigurări Adriana Goicea, director al agenţiei Prompt Service. Potrivit agenţiei, tarifele pe aceste destinaţii s-ar putea mări cu 10% faţă de 2007, 3-4% reprezentånd majorările aplicate de hoteluri, iar restul de 6-7% pot fi creşterile de preţ ale companiei Tarom ori ale altor servicii.

La mare căutare vor fi insulele Maldive. „Vånzările merg foarte bine, în fiecare an se cer zeci de locuri pentru această destinaţie. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, dar pot ajunge  la 14.500 euro de persoană pentru turiştii care aleg să se cazeze într-un hotel de 6 stele“, spune Aurelian Bratosin, director al agenţiei Butterfly Tourism. „Există oferte pentru toate gusturile: sunt atoluri mai populate, cu turişti care vor să se distreze, dar şi atoluri cu cinci-şase bungalow-uri, unde rar se vede om cu om, iar copiii sub 12 ani nu au acces“, spune Daciana Cojocărescu, director al magazinului online de turism www.promoturism.ro. Lista destinaţiilor exotice este completată de Cuba, Seychelles, Bora-Bora, Hawaii şi Singapore.

Revelion cu schi în Munţii Tatra

Iubitorii schiului au ca alternativă pentru Revelion zonele montane din Austria şi Slovacia. Oferta este destul de bogată, iar romånii s-au grăbit deja să facă rezervări pentru locaţii din Tirol şi din Munţii Tatra. Cazarea se face atåt în pensiuni de două şi trei stele, cåt şi în hoteluri de patru stele, cu preţuri începånd de la 300 euro de persoană pentru şapte nopţi cazare, cu mic dejun. „La slovaci, în cea mai solicitată staţiune din acest an, Strbske Pleso, care are şi are cel mai înalt potenţial turistic din Munţii Tatra, preţul este de 535 de euro de persoană, faţă de 430 de euro cåt era anul trecut“, spune Alina Dinu, manager al agenţiei Mareea.

Pentru pachetele domestice, preţurile sunt comparabile cu cele pentru un sejur în Austria. Un Revelion la Vatra Dornei costă puţin peste 1.600 de lei, pentru cinci nopţi cazare, cu demipensiune, la un hotel de trei stele, în timp ce pentru un hotel de patru stele, în staţiunea Herculane, de exemplu, preţul poate sări de 1.800 lei. Mai ieftin este la Braşov, unde, pentru cinci nopţi, turistul poate plăti 305 euro la trei stele.

Stele pentru noaptea dintre ani

DUBAI Un sejur de cinci stele costă 1.329 euro Ă190 lei de persoană. Sunt incluse în preţ transport cu avionul şi şapte nopţi de cazare, cu mic dejun (ofertă Prestige Tours).

MALTA Pentru cinci nopţi de cazare la hotel de cinci stele, cu mic dejun şi transport cu avionul, un turist plăteşte în perioada Revelionului 603 euro (ofertă Malta Travel).

TUNISIA Cel mai ieftin sejur este de 398 de euro pentru un hotel de trei stele, pentru şapte nopţi de cazare, în timp ce varianta de cinci stele costă 1.568 de euro (ofertă Tunisiana Travel).

THAILANDA Preţurile pornesc de la 2.155 de euro, în care sunt incluse transportul cu avionul, şase nopţi de cazare la un hotel de cinci stele, alte două nopţi cazare la Bangkok, cu un tur al oraşului, intrările la obiectivele turistice şi asistenţă turistică (ofertă Cocktail Holidays).

RIO DE JANEIRO Preţurile pentru un Revelion în Brazilia pornesc de la 3.395 euro de persoană, incluzånd biletul de avion, opt nopţi de cazare la un hotel de cinci stele, tur la Muntele Sugar Loaf şi asistenţă turistică (ofertă Cocktail Holidays).

MALDIVE Şapte nopţi cazare în bungalow pe plajă, transfer cu şalupa rapidă, asistenţă turistică şi cina de Revelion costă 1.174 de euro (ofertă www.promoturism.ro).

HAVANA În Cuba, Revelionul costă 1.492 de euro de persoană, incluzånd transportul cu avionul şi opt nopţi de cazare în hoteluri de patru stele (ofertă www.promoturism.ro).