O altă idee care se desprinde din sondaj este aceea că se păstrează tendința de a descoperi Europa și țara de origine. Astfel, în 2011, 58 % dintre europeni plănuiesc să își petreacă vacanțele în propria lor țară sau în altă țară a Uniunii Europene.
În alegerea destinației de vacanță „atractivitatea locală” contează pentru 32 % dintre persoanele intervievate, iar „patrimoniul cultural” pentru 27 %, în vreme ce „posibilitățile de divertisment” sunt importante pentru 14 %. Căutarea unui „loc de odihnă și relaxare” a constituit principala motivație pentru mai mult de o treime dintre cei care pleacă în călătorii de agrement (36 %), urmată de „soare și plajă” (18 %) și „vizitarea prietenilor și a rudelor” (17 %). 
Mai mult de jumătate dintre cetățenii UE și-au organizat singuri vacanțele în 2010. Această practică este și mai frecventă în țările candidate: Turcia (80 %), Islanda (79 %) și Croația (78 %).
„Faptul că 58 % dintre rezidenții UE aleg să-și petreacă vacanțele în Europa subliniază faptul că, în general, industria turismului începe să își revină și devine din nou o industrie în creștere”, este de părere vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat.