Dacă ne uităm la profilul celor care au fost în vacanţă în vara acestui an, cei mai mulţi provin din Transilvania (24%) şi Bucureşti (22%), urmate de Muntenia (18%) şi Moldova (15%). Regiunea reprezentată cel mai puţin este Dobrogea (5%) şi Banatul (3.6%). De asemenea, cei mai mulţi locuiesc în oraşe mari (peste 200.000 de locuitori), oraşe între 50-100.000 de locuitori şi Bucureşti.

Venitul constituie un indicator foarte important atunci când românii se gândesc la a da banii pe o vacanţă, aproape 3 sferturi din cei care au plecat în vacanţă având un venit pe gospodărie de cel puţin 3000 lei (mai mult de jumătate din aceştia având chiar peste 4200 lei). “Deşi vara marea este alegerea cea mai potrivită pentru vacanţe (64% menţionând au ales litoralul pentru vacanţă), şi muntele a fost o opţiune destul de des aleasă de către românii care şi-au petrecut vacanţa în ţară, 55% menţionând au fost la munte. Avem, de asemenea, peste un sfert din români care au ales ambele variante. Tendinţa aceasta o întâlnim mai mult la tineri (18-34 ani) şi la persoanele cu venituri de peste 4200 lei. Avem şi 8% care au ales altceva: staţiuni balneare, vizite în diverse zone ale ţării, cum ar fi Bucovina, Maramureş”, spune Andreea Zanfir, Project Manager, Exact Cercetare şi Consultanţă.

Diverse au fost şi locurile din afara ţării, în care 20% dintre români au ales îşi petreacă vacanţa. Destinaţia care a atras cei mai mulţi români este Grecia (33%), alte ţări fiind la o distanţă procentuală destul de mare faţă de prima: Bulgaria – 19%, Italia – 14%. Alte ţări care au înregistrat procente de sub 10% sunt: Spania (8%), Franţa (6.3%) şi Turcia (6.2%). Vacanţele în străinătate sunt mai atrăgătoare pentru tineri şi pentru cei cu venituri mari.

Există, de asemenea, afinităţi pentru o ţară sau alta în funcţie de vârstă: pentru tineri (18-34 ani), Turcia a fost mai puţin atrăgătoare decât pentru alte vârste. „Interesant de menţionat este afinitatea românilor pentru anumite ţări, în funcţie de venit. Dacă pentru Grecia au optat cei mai mulţi români, indiferent de nivelul de venit, în cazul altor ţări vedem anumite tendinţe: Spania a fost o destinaţie care a atras români cu venituri mari, de peste 4200 lei pe gospodărie, Bulgaria a atras români cu venituri medii în timp ce Italia a atras românii cu venituri mici (sub 1800 lei pe gospodărie). Pare surprinzător însă o posibilă explicaţie este alegerea acestei destinaţii deoarece au rude, prieteni care muncesc acolo şi care le pot asigura cazarea. Vom testa această ipoteza în studiile viitoare”, mai spune Andreea Zanfir.

Pentru varianta de vacanţă în afara ţării, apare din ce în ce mai des menţionată vizitarea unor oraşe din Europa, 6% dintre români petrecânduşi vacanţa astfel. Printre ţările alese de aceştia avem Ungaria, Austria, Germania, Marea Britanie, Cehia sau ţările nordice, precum Olanda, Danemarca, Suedia etc. Aşadar, un alt beneficiu pe care îl caută românii atunci când pleacă în vacanţă este descopere culturi noi în oraşe generoase din acest punct de vedere.

Studiul a fost realizat în luna octombrie, pe un eşantion de 680 de respondenţi (eroare maximă de eşantionare – +/-3.8%), din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.