Plasamentele până în 100.000 de euro pot aduce şi anul acesta randamente bune, dar mai modeste decât în trecut. Men­ţinerea unor riscuri ridicate face însă diversifica-rea mai importantă ca oricând.

După un 2009 în care nimeni nu se aştepta să vadă randamente de peste 60% pentru indicele BET al celor mai importante acţiuni şi de până la 102% pentru un fond mutual (Active Dinamic), estimările pentru 2010 sunt optimiste, dar nu la acelaşi nivel ca anul trecut. Instrumentele cu venit fix, precum depozitele bancare, obligaţiunile municipale şi titlurile de stat, îşi vor vedea randamentele diminuate cu până la 5% (dacă luăm în calcul câştigurile medii de anul trecut), trecând pe o creştere anuală de o singură cifră (7-9%.) Şi media de apreciere a investiţiilor de pe piaţa de capital (acţiuni listate şi unităţi de fond) este văzută la jumătate faţă de 2009, respectiv o majorare de circa 30%.

Anul acesta însă, accentul se va pune pe găsirea celor mai potrivite strategii de investiţii, menite să diminueze riscurile şi să maximizeze profiturile. Investiţiile pe termene mai mari de cinci ani sunt recomandate în special în cazul celor imobiliare (unde cash-flow-ul este asigurat de închirierea spaţiilor deţinute).

Pentru piaţa de capital, unde ultimii zece ani au adus două scăderi majore (de până la 50%), investiţiile trebuie urmărite cu atenţie pentru a evita blocarea banilor într-o poziţie perdantă. Ceea ce poate însemna o continuare a creşterii numărului de investitori în fonduri mutuale, care facilitează accesul la o varietate de instrumente.

Ce şanse de câştig avem anul acesta dacă putem investi cel mult 100.000 de euro? Analiştii prognozează un an mai bun decât 2009, dar cu schimbări în termenele de maturizare ale diverselor plasamente.

Criza de anul trecut a reuşit din nou să infirme prognozele analiştilor referitoare la randamentele investiţiilor. Din fericire, nu toate au fost negative, ceea ce ne arată că şi în perioade de recesiune utilizarea anumitor instrumente de economisire sau investiţie aduce profit.

În timp ce instrumentele cu venit fix, cum ar fi depozitele bancare sau titlurile de stat, au intrat pe un trend descendent în a doua parte a anului, vedetele creşterilor au fost acţiunile listate la bursă şi fondurile mutuale. Dacă estimările Capital de acum un an au fost confirmate în cazul poliţelor de asigurare unit-linked (10%), al depozitelor bancare (12%) şi al titlurilor de stat (14,25%), cele ale pieţei de capital au fost depăşite cu mult (prognoza de 0-12% pentru acţiuni a fost, în realitate, aproape 40%). În acelaşi timp, scăderile prognozate pentru proprietăţile imobiliare au fost mult mai mici decât în realitate (-30%).

Diversificarea investiţiilor a devenit cuvântul de ordine al portofoliilor fondurilor. În perioadele de creştere economică, riscurile de diminuare a valorii activelor sunt reduse indiferent de instrumentele utilizate. Însă dificultăţile economice din ultimii doi ani au arătat cât de importantă este disiparea riscului, astfel încât să nu se ajungă la pierderi. Totodată, trebuie subliniat că nici diversificarea nu este suficientă în cazul în care se doreşte păstrarea aceluiaşi portofoliu pe termen lung. În ultima decadă, au avut loc două deprecieri majore, de până la 50% într-un an, a activelor de pe piaţa de capital. Devine astfel obligatoriu pentru orice investitor ca poziţiile din piaţă să fie urmărite şi închise la apariţia acestor riscuri sistemice.

Cu ochii pe piaţă

Observarea constantă a pieţei este şi secretul obţinerii unor randamente mai mari decât media pieţei, indiferent dacă vorbim despre dobânzile depozitelor bancare, fonduri mutuale sau acţiuni listate. Aşa cum băncile oferă randamente diferite pentru acelaşi tip de depozite, şi unităţile fondurilor mutuale au evoluţii diferite. Ceea ce înseamnă că pieţele trebuie urmărite în ansamblu, iar intrarea şi ieşirea trebuie efectuate fără ezitare. De altfel, în funcţie de sumele disponibile pentru investiţii, nu trebuie ignorate nici alternativele mai puţin comune, cum ar fi colecţiile de artă, numismatică, filatelie şi chiar maşini de epocă (cu condiţia să fie înscrise în patrimoniul naţional, pentru a-şi găsi mai uşor cumpărători). Cei aflaţi la strâmtoare din cauza crizei sunt obligaţi să le valorifice, iar oportunităţi apar cu precădere în astfel de perioade.

Aurul şi celelalte metale preţioase sunt, de asemenea, investiţii cu po­ten­ţial. Cotaţia internaţională a aurului a crescut cu aproape 30% în 2009, iar pentru a profita de apreciere este suficientă deschiderea unui cont la o casă de brokeraj. Şi aurul fizic reprezintă o alternativă, cu atenţie însă la costurile asociate (asigurare, depozitare, valoare de răscumpărare etc.)

Nimic vesel în primul trimestru

Anul 2010 nu debutează mult mai optimist decât 2009, în condiţiile în care se preconizează un prim semestru în care economia va continua să întâmpine probleme majore. Cu toate acestea, randamentele investiţiilor sunt aşteptate a fi pozitive, excepţie făcând doar cele imobiliare pe termen scurt (valoarea pentru următoarele 12 luni.) Chiar dacă bursa a crescut puternic anul trecut, iar pentru 2010 se aşteaptă o continuare a avansului (cu o anvergură mai redusă), instrumentele cu venit fix, dar cu riscuri foarte scăzute, vor rămâne importante pentru economiile populaţiei.

Depozitele bancare (a căror valoare a crescut cu 15% în 2009) situate sub limita de garantare vor fi accesate în ciuda scăderii dobânzilor. Încă există depozite în lei cu câştiguri de peste 10%, iar titlurile de stat ar putea aduce dobânzi chiar mai mari, de circa 11%, din cauza nevoii de finanţare a bugetului. Depozitele în euro nu vor aduce câştiguri spectaculoase în 2010 (până la 4%), însă posibila depreciere a leului le va oferi un plus de atractivitate.

Imobiliare 5%

192-45394-0607_imobiliare_01.jpgDispariţia caracterului speculativ al pieţei face greu de anticipat un randament pozitiv pentru o investiţie imobiliară în următorul an. Proprietăţile pot fi însă valorificate prin închiriere, cu atât mai mult cu cât numărul lor este mai mare. „Într-o piaţă în scădere, aştepţi ceea ce poate fi mai bun pentru tine personal, adică achiziţionezi un portofoliu cât mai generos la un preţ cât mai mic“, spune Dan Ionaşcu, partener Parker Lewis. Randamentul de care vorbim, 5% anual, poate fi dat de achiziţia a două apartamente cu 100.000 de euro şi închirierea lor contra unei sume de 500-550 de euro. Investiţia, care în acest caz se recuperează în 16-17 ani, se întoarce mai repede în cazul unor spaţii comerciale stradale. Vadul comercial se închiriază cu 12-45 euro/mp, iar o investiţie de 200.000 de euro în 100 mp de spaţiu poate fi recuperată în 4-5 ani.

192-45389-capital_06_alba.jpgÎn acest an se va atinge probabil pragul de jos în ceea ce priveşte scăderile de preţ. De aceea, chiar dacă revânzarea unei proprietăţi achiziţionate acum înseamnă mai degrabă pierdere pe termen scurt, aceasta poate aduce venituri din chirii, mai ales că, într-o piaţă normală, speculaţia pe termen scurt este doar conjucturală.

192-45390-capital_06_neagra.jpgDeşi a devenit mai facilă prin prisma scăderilor masive de preţ, achiziţionarea unei proprietăţi se loveşte de problema finanţării, băncile fiind extrem de atente la piaţa imobiliară din cauza riscurilor pe care le-au ignorat în trecut. În plus, odată cu preţurile, au scăzut şi chiriile, iar câştigurile obţinute sunt mult diminuate.

Bursă 30%

192-45392-0607_bursa_01.jpgPiaţa de capital prin componenta cea mai activă, cea a acţiunilor listate, a reprezentat surpriza cea mai plăcută în 2009. Creşterea de 61% a indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii listate, nu era aşteptată de nimeni la începutul anului trecut. În anul în curs, se aşteaptă consolidarea revenirii din 2009, cu aprecieri de circa 30% pentru acelaşi indice. „La nivelul indicilor bursieri nu vor mai avea loc aceleaşi mişcări, însă randamente de 20%-40% pentru BET şi de 50% pentru BET-FI (indicele SIFurilor) vor fi obţinute şi în 2010“, spune Adrian Lupşan, director general adjunct al Intercapital Invest. Evoluţia societăţilor de investiţii financiare depinde însă şi de voinţa politică, care discută ridicarea pragului de deţinere la 5%, eveniment care ar impulsiona achiziţionarea acestor titluri.

192-45389-capital_06_alba.jpgBursa de Valori are încă de recuperat din pierderile din 2008, creşterea de anul trecut acoperind doar o parte din deprecierile de până la 90%. Totodată, o majorare de 30% pe parcursul unui singur an reprezintă unul dintre cele mai bune randamente ce pot fi obţinute dintr-o investiţie pe un termen atât de scurt.

192-45390-capital_06_neagra.jpgRiscurile asociate investiţiei la bursă, rezultate din lichiditatea scăzută şi numărul redus de emitenţi, sunt valabile şi în 2010. Strategiile investitorilor tre­buie să ia în calcul şi aceste riscuri.

Asigurări unit-linked 10%

192-45391-0607_asigurari_01.jpgPe piaţa asigurărilor de viaţă unit-linked, randamente de circa 10% pot aduce, în 2010, poliţele în lei care care sunt legate de fonduri de investiţii cu grad de risc scăzut. Oficialii sunt însă rezervaţi când vine vorba de estimări în privinţa randamentelor. „Dacă ne referim strict la 2010, probabil că randamentul cel mai mare pe întregul an ar putea fi oferit de un produs cu randament garantat, şi, posibil, de fondurile cu investiţii în acţiuni, însă depinde cum se va încheia anul“, afirmă directorul de investiţii al Eureko, Radu Crăciun. De obicei, în cazul asigurărilor unit-linked, clientul îşi asumă integral riscul, însă pe piaţa autohtonă există şi produse care oferă garanţii.  Aviva are un produs care garantează că valoarea unităţilor de fond nu scade, în timp ce Eureko are un produs care garantează un câştig de minimum 10% în acest an.

192-45389-capital_06_alba.jpgAsigurările unit-linked au şanse mari să le aducă randamente bune şi în acest an clienţilor, după creşterea de 10% înregistrată anul trecut. Două produse de pe piaţa autohtonă vin însă la pachet cu garanţii în ceea ce priveşte performanţele, în cazul celorlalte clienţii asumându-şi integral riscul investiţional.

192-45390-capital_06_neagra.jpgRăscumpărarea  poliţelor unit-linked înainte de termenul de finalizare a perioadei contractuale poate aduce pierderi semnificative asiguraţilor. Clienţii care reziliază poliţele în primii doi ani de la încheiere pierd întreaga sumă economisită. Aceasta înseamnă că fondurile investite sunt blocate pentru mai mulţi ani.

Depozite bancare 8%

192-45393-0607_depozit_01.jpgDobânzile depozitelor bancare au explodat în 2009 până la 15,75% sau chiar mai mult, însă au coborât spre final până la o medie de 9,25%. Analiştii apreciază că reducerea dobânzilor va continua mai pronunţat în 2010. O analiză a Unicredit arată că BNR va continua să reducă dobânda de politică monetară până la 6,5% în acest an. Astfel, dacă diferenţialul mediu de 1,5% între dobânda-cheie şi dobânzile oferite de bănci la depozitele în lei se păstrează, randamentele se vor situa în jurul valorii de 8-8,5%. Scăderi mai importante au deja loc la economiile în euro. După un maxim de 7,5% pe an, dobânzile medii au coborât la 3,25%. Mai mult, un număr de 10 bănci oferă chiar dobânzi sub 2%. Estimările vizează totuşi o medie de circa 4% pentru depozitele în euro, fiind luată în calcul şi o creştere a EURIBOR în acest an.

192-45389-capital_06_alba.jpgFormele de economisire pe o perioadă cât mai îndelungată şi cu dobândă fixă sunt recomandate pentru a putea beneficia de dobânzi acceptabile la depozitele în monedă naţională. Cu excepţia a două bănci (BRD şi Pro Credit) care oferă depozite pe doi ani, cea mai lungă scadenţă existentă este însă de 12 luni.

192-45390-capital_06_neagra.jpgEconomisirea în euro nu va fi mai avantajoasă decât cea în lei, chiar dacă Banca Centrală Europeană va începe să crească treptat dobânda, aflată acum la un minim istoric.

Fonduri mutuale 30%

192-45395-0607_fondurimutuale_01.jpgVedetele anului trecut au fost, de departe, fondurile deschise de investiţii. Deşi anumite titluri au înregistrat creşteri mai mari, fondurile şi-au majorat puternic şi numărul de investitori, şi valoarea activelor. Fondul Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, a reuşit dublarea valorii titlurilor administrate, cu o creştere de 102%, iar Raiffeisen Acţiuni a urcat cu 70,8%, în timp ce BT Maxim s-a apreciat cu 62,8%. Pentru acest an, estimările nu sunt la fel de optimiste, creşterile la care se aşteaptă managerii fondurilor fiind mai reduse, în ton cu cele ale acţiunilor listate. Aprecierile ar putea depăşi, totuşi, 30% pentru fondurile de acţiuni, unde randamentul este condiţionat de evoluţia Bursei de Valori, iar cele de obligaţiuni şi monetare vor rămâne la aproximativ 15%, fondurile având deja în portofoliu titluri de stat cu maturitate de 3-5 ani.

192-45389-capital_06_alba.jpgAvantajul principal  oferit de investiţia într-un fond mutual este dată de accesarea unui număr mare de intrumente, indiferent dacă sunt acţiuni, obligaţiuni sau titluri de stat, fără a fi nevoie de achiziţionarea şi urmărirea lor individual. Câştigurile de anul trecut arată şi profitul poate fi obţinut prin simpla cumpărare de unităţi de fond.

192-45390-capital_06_neagra.jpgStrategia de investiţii a unui fond mutual este cheia sucesului acestuia şi, implicit, a câştigului investitorului. Pentru a reduce riscul achiziţionării unor unităţi de fond care nu obţin randamentele scontate este necesară urmărirea evoluţiei  fondurilor din ultimii ani şi operaţiunile acestora în perioadele nefaste ale pieţei.

Titluri de stat 9%

192-45396-0607_romaniastema_01.jpgTitlurile de stat vor domina plasamentele fixe în 2010, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor continuă să aibă un apetit ridicat pentru banii băncilor. Aceasta, după ce în 2009 a împrumutat aproape 60 de miliarde de lei la dobânzi între 10% şi 14,5%. Potrivit ultimelor anunţuri guvernamentale, statul va încerca să se împrumute la dobânzi ceva mai mici, dar care nu vor scădea sub 9%. Randamentele obligaţiunilor municipale vor coborî de asemenea în 2010, fiind luate în calcul dobânzile medii interbancare la care se adaugă o marjă. La începutul lui 2009, cuponul ajungea şi la 20%, iar la finele anului cobora la 10,5%. În comparaţie cu depozitele bancare cu dobândă variabilă, obligaţiunile au dezavantajul de a oferi o marjă mai mică pentru cupon. Estimările pentru 2010 plasează randamentul mediu la 7,5-8%.

192-45389-capital_06_alba.jpgPlasamentele în obligaţiuni municipale sunt mai sigure decât depozitele bancare şi mai uşor de realizat decât achiziţionarea tilturilor de stat. Într-un an în care unele bănci par a fi în pericol, obligaţiunile sunt o alternativă demnă de luat în seamă, în timp ce titlurile de stat vor aduce randamente chiar mai mari pentru cei care le obţin.

192-45390-capital_06_neagra.jpgEstimările pentru randamentele obligaţiunilor sunt în scădere în 2010. În plus, marja oferită (uneori sub 1%) este mai mică decât cea utilizată de bănci la depozitele cu dobândă variabilă.

Pariurile specialiştilor

Piaţa de capital
192-45397-0607_adrianlupsan_01_agerpres.jpgLa nivelul indicilor bursieri nu vor mai avea loc aceleaşi mişcări de anvergură, însă randamente de 20%-40% pentru indicele BET şi chiar mai mari de 50% pentru BET-FI (indicele societăţilor de investiţii financiare) vor fi obţinute şi în 2010. Cele mai importante acţiuni rămân cele lichide, SIFurile, băncile sau utilităţile.
Adrian Lupşan, director adj. Intercapital Invest

Asigurări
192-45400-0607_raducraciun_01_c.jpgAnul 2010 cred că va fi mai volatil decât 2009 pe piaţa de capital. Dacă ne referim strict la acest an, probabil că randamentul cel mai mare pe întregul an ar putea fi oferit de un produs de asigurări cu randament garantat, şi, posibil, de fondurile cu investiţii în acţiuni, însă depinde cum se va încheia anul la bursa de valori.
Radu Crăciun, director Investiţii Eureko

Depozite
192-45399-0607_luciananghel_01_c.jpgAvând în vedere magnitudinea mişcării (reducerea cu 0,5% a dobânzii de politică monetară), cred că vor mai urma şi alte reduceri, fie că va fi vorba de dobândă, fie de rezervele minime obligatorii. Cred ca vom vedea serii de reduceri de 0,25, de acum încolo. S-ar putea să vedem dobânda-cheie sub 7% în acest an.
Lucian Anghel, economist-şef BCR

Imobiliare
192-45398-0607_danionascu_01_rp.jpgÎn prezent, cu doar câteva proprietăţi aflate la lichidare, se vorbeşte încă de o piaţă normală pentru care referinţa este dată de tranzacţiile existente. Atunci când numărul acestor proprietăţi în lichidare va creşte, putem vorbi de un minim istoric al preţurilor de la care o nouă piaţă va începe să crească.
Dan Ionaşcu, partener Parker Lewis