Premierul Ludovic Orban a venit cu recomandări pentru români, arătând unde ar fi indicat să își petreacă aceștia concediul. El s-a legat de datele dintr-un  unui sondaj al autorităţilor, care menționează că 80% dintre români vor să-şi petreacă concediul în România.

„Conform sondajului pe care l-am făcut, 80% dintre români vor să-şi petreacă concediul în România. Adică e mult mai mare numărul românilor care vor să-şi petreacă concediul în România decât în alte ţări şi chiar recomandarea mea este, şi din cauza epidemiei, dar şi pentru a da dovadă de susţinere pentru turismul autohton, să îşi petreacă concediul în România, pentru că avem atâtea locuri frumoase de văzut.

Dacă fiecare dintre noi ne gândim unde n-am fost din superbele locuri pe care le are ţara asta, haideţi să mergem anul ăsta în locurile în care n-am fost din România şi să ne petrecem concediul în ţara noastră, ca să şi sprijinim turismul autohton şi să vedem cu ochii noştri atâtea frumuseţi pe care le are România”, a afirmat Ludovic Orban, vineri, întrebat dacă autorităţile au o actualizare referitoare la traficul aerian, având în vedere că „foarte multă lume vrea să plece în concediu în străinătate”, a arătat premierul Orban.

Primul-ministru a explicat și ce se va întâmpla cu traficul aerian, menționând că a fost adoptată o hotărâre de Guvern în acest sens.

„Această hotărâre de guvern a instituit o măsură. INSP-ul, pe baza unei metodologii de analiză a nivelului de răspândire al epidemiei celorlalte ţări, face un clasament al ţărilor cu un coeficient care se calculează în funcţie de numărul de infectări mediu din ultimele 14 zile la nivelul de locuitori”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, toate persoanele care vin din ţările care vor fi sub 5 coeficientul sunt libere să intre în ţară şi nu se va mai dispune măsura izolării sau a carantinării la cerere. El s-a ferit însă să dea o listă a ţărilor, pentru că mecanismul stabilit prin hotărârea de guvern este: INSP-ul face evaluarea şi decizia privitoare la ţările pentru care se liberalizează circulaţia între România şi ţările respective o ia Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Sunt multe ţări din Europa şi nu numai, şi din jurul Europei, care au acest indicator sub 5 şi pentru care nu va mai exista obligativitatea izolării la domiciliu. De asemenea, în relaţia cu aceste ţări nu vor mai exista restricţii în ceea ce priveşte traficul aerian. Adică se vor redeschide zborurile către ţările respective”, a punctat Orban.