Într-o scrisoare adresată secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres, publicată luni, Lukașenko a avertizat că eforturile internaționale de a consolida securitatea Ucrainei ar putea duce la extinderea conflictului din această țară într-un alt război mondial.

Apelul președintelui Belarusului

Lukașenko a declarat că Belarus „face apel la țările lumii să se unească și să împiedice escaladarea conflictului regional din Europa într-un război mondial la scară largă!”, transmite agenția de presă de stat din Belarus, Belta, potrivit Newsweek.

Mai multe puteri mondiale, inclusiv Statele Unite, au furnizat recent miliarde de dolari în ajutoare, inclusiv arme, Ucrainei, după invazia condamnată pe scară largă a Rusiei. Însă liderii au mers pe o linie subțire între susținerea Ucrainei și evitarea angajamentului direct cu Rusia, în efortul de a nu escalada conflictul, în special în ceea ce privește armele nucleare.

În timp ce liderul belarus a avertizat împotriva vânzării de arme Ucrainei de către comunitatea internațională, el a acceptat rachete cu capacitate nucleară din partea Rusiei, un indiciu despre cât de apropiate rămân cele două țări.

Lukașenko a transmis modalitatea în care se poate evita o escaladare

În timp ce majoritatea țărilor europene au condamnat invazia Rusiei și au sprijinit Ucraina, Belarus a apărut ca cel mai apropiat aliat al Kremlinului în această invazie. Lukașenko a rămas relativ tăcut în legătură cu războiul, oferind doar critici abia voalate potrivit cărora conflictul se prelungește prea mult – un contrast puternic față de alți lideri europeni care au sprijinit din toată inima Ucraina.

Într-o traducere în limba engleză a scrisorii sale publicată luni, Lukașenko a enumerat modalitățile prin care, în opinia sa, comunitatea internațională ar putea contribui la evitarea escaladării conflictului: „să se abțină de la furnizarea de arme, de la războiul informațional și de la orice provocări, de la umflarea discursului de ură în mass-media, de la promovarea rasismului și a discriminării pe motive de apartenență națională, culturală, lingvistică și religioasă, de la legalizarea și trimiterea de mercenari”. El a adăugat: „Trebuie să ne opunem împreună măsurilor comerciale restrictive.”

Belarusul acuză voalat Occidentul de invazie

El a continuat să sfătuiască ca Națiunile Unite să joace doar un rol de menținere a păcii pe toată durata conflictului. Lukașenko a atacat, de asemenea, liderii occidentali pentru modul în care au tratat Rusia, părând să le arunce vina pentru invazie.

„Reticența țărilor occidentale de a lucra pentru a consolida securitatea unificată și indivizibilă, lipsa lor de respect față de interesele legitime și ignorarea preocupărilor altor parteneri, în primul rând ale Rusiei, au dus mai întâi la războaie comerciale, economice și informaționale, iar apoi au provocat un conflict aprins pe teritoriul Ucrainei”, a scris el.

Scrisoarea președintelui belarus a venit după ce Statele Unite au trimis recent ajutoare Ucrainei.

Scrisoarea lui Lukașenko nu a fost prima dată când Rusia și aliații săi au invocat al treilea război mondial. La sfârșitul lunii aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că există un risc „serios” de conflict global, acuzând Organizația Tratatului Atlanticului de Nord că se implică într-un conflict prin procură cu Rusia. El a declarat că trimiterea de arme în Ucraina „adaugă combustibil la foc”, un argument similar cu cel folosit de Lukașenko.