Preşedintele rus Vladimir Putin a spus în glumă luni că va avea o discuţie serioasă cu Occidentul cu privire la afirmaţiile acestuia că el ar fi de vină pentru întreg haosul economic provocat de conflictul din Ucraina şi de sancţiunile devastatoare occidentale la adresa ţării sale.

Invazia rusă în Ucraina a dus la uciderea a mii de persoane şi la strămutarea altor 14.000.000, în timp ce tentativele Occidentului de a izola Rusia, ca măsură punitivă, şi blocarea de către Moscova a transporturilor de cereale în porturile Ucrainei de la Marea Neagră au provocat o creştere a preţului la petrol, gaze naturale, cereale, ulei de gătit şi îngrăşăminte.

În cadrul unei întrevederi la reşedinţa sa din Soci, staţiune balneară de la Marea Neagră, Putin i-a spus omologului său belarus Aleksandr Lukaşenko că economia Rusiei merge bine, în pofida sancţiunilor. Imagini de la această întâlnire au fost difuzate de media de stat ruse, transmite Reuters.

Putin și Lukaşenko, glume pe seama Occidentului

Lukaşenko a declarat că sancţiunile au impulsionat cele două ţări să se concentreze pe autodezvoltare şi că elitele din Occident s-au înşelat cu privire la cauzele problemelor lor economice.

„Cât priveşte economia, mulţumim Occidentului pentru că ne-au dat un astfel de impuls spre propria noastră dezvoltare”, i-a mărturisit Lukaşenko lui Putin, care a zâmbit şi a dat aprobator din cap.

„Ceea ce se întâmplă acolo (n.r. în Occident) este că ei au subestimat într-adevăr lucrurile citind propriile media. S-au ales cu inflaţie şi spun – e adevărat – că „Putin este vinovat”. „Putin este vinovat pentru toate””, a afirmat Lukaşenko.

De cealaltă parte a unei măsuţe, Putin şi-a muşcat buzele şi a dat din cap.

„Vom avea o discuţie serioasă cu ei”, a spus în replică Putin, schiţând un zâmbet forţat.

Aleksandr Lukaşenko, al cărui regim este în prezent principalul aliat al Moscovei, a râs înfundat, exclamând: „Da!”.

Lukașenko acuză Polonia și NATO de complot pentru împărțirea Ucrainei

Pe de altă parte, președintele belarus a declarat că este îngrijorat de ceea ce a numit mișcările Occidentului de a „dezmembra” Ucraina și a acuzat Polonia că încearcă să pună stăpânire pe partea de vest a țării. Acesta nu a oferit însă nicio dovadă pentru afirmațiile sale.

„Ceea ce ne îngrijorează este faptul că ei sunt gata, polonezii și NATO, să iasă, să ajute la preluarea vestului Ucrainei, așa cum a fost înainte de 1939”, a declarat Lukașenko în timpul întâlnirii televizate cu președintele rus Vladimir Putin.

Amintim că, în trecut, Moscova a sugerat că Polonia încearcă să stabilească controlul asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, o afirmație pe care Varșovia o neagă ca fiind dezinformare.

De altfel, Polonia este unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, trimițând arme peste graniță și primind peste 3 milioane de refugiați ucraineni.