„Cea mai mare organizaţie pentru copii din lume împlineşte astăzi 75 de ani de când a fost înfiinţată. UNICEF a fost creată după cel de-al Doilea Război Mondial cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate.

Sute de milioane de copii au fost scoşi din sărăcie, iar de la înfiinţarea sa, UNICEF a răspuns la mii de crize umanitare ce au afectat copiii.

A vaccinat milioane de copii, a oferit acces la educaţie, a tratat milioane de copii de malnutriţie, a contribuit la înregistrarea a milioane de naşteri şi multe alte acţiuni de salvare a mii de vieţi omeneşti. Situația copiilor din România s-a îmbunătățit constant în ultimii 30 de ani, însă provocările continuă să existe.

Pentru prea mulți copii, accesul la educație de calitate este o provocare zilnică, din cauza unor factori precum sărăcia, discriminarea sau lipsa de sprijin din partea părinților și a comunității.

Astăzi, în calitate de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse spun că în majoritatea cazurilor, copiii vulnerabili se confruntă nu doar cu una, ci mai multe dintre aceste provocări.

Trebuie să prevenim și să soluționăm într-un stadiu incipient, probleme precum: violența, sărăcia, sarcina timpurie, bolile, lipsa accesului la prestații bănești, instituționalizarea și abandonul școlar etc.

Problemele generate de COVID-19

Aşa cum ştiţi, în calitate de Primar General al Capitalei am susţinut şi realizat proiecte cu un mare impact umanitar. Am avut alături de mine oameni și voluntari cu suflet mare din organizații neguvernamentale, asociații, centre și fundații, printre care UNICEF România, Organizația Salvați Copiii, Centrul Internațional Antidrog pentru Drepturile Omului, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Asociația Down Plus București, Asociația “Zâmbetul Îngerilor”, asociaţie al cărei scop îl reprezintă lupta împotriva risipei alimentare prin ajutarea oamenilor nevoiași în vederea îmbunătățirii calității vieții.

Începând cu anul 2020, marea problemă pentru populaţie o reprezentată pandemia COVID – 19 care a împins foametea pe o pantă ascendentă în rândul populației sărace din lumea întreagă, iar pentru a veni în ajutor acestor categorii, UNICEF îndeamnă permanent guvernele naționale să prevină consecințele devastatoare ce pot afecta nutriția și sănătatea a 370 de milioane de copii care nu mai beneficiază de mesele oferite de școli după închiderea acestora.

Nu trebuie să uităm că pentru milioane de copii din întreaga lume, masa de care beneficiază la școală este singura pe care o au în ziua respectivă. Mai mult, şcoala înseamnă acces la siguranță, servicii medicale și nutriție. Dacă nu acționăm acum și nu extindem serviciile vitale copiilor, celor mai vulnerabili, consecințele devastatoare ale COVID-19 se vor resimți decenii la rând.

Niciun copil nu trebuie lăsat în urmă!”, a scris ministrul Gabriela Firea pe pagina ei de Facebook.