Ameninţări la nivel înalt de la Bruxelles!

Polonia, foarte aproape de sancţiuni dure impuse de Comisia Europeană

Europa e foarte aproape să ia măsuri împotriva Poloniei, în urma deciziei recente a Tribunalului Constituţional de la Varşovia. A spus-o clar preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Reamintim că joi, 7 octombrie, Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

“Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a spus atunci Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului Constituţional polonez. Ea a denunţat “ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Acum, în cadrul unei întâlniri avute cu comisarii europeni, Ursula von der Leyen a transmis că analiza iniţială asupra deciziei Tribunalului Constituţional indică faptul că aceasta ridică probleme grave blocului comunitar, relatează agenţia DPA.

Ce măsuri ar putea fi adoptate la Bruxelles împotriva Varşoviei?

Va urma o analiză mai profundă a implicaţiilor deciziei şi, în funcţie de rezultatele acestei analize, vor exista mai multe opţiuni de răspuns ale Comisiei Europene, a indicat von der Leyen.

Printre acestea se numără deschiderea de noi proceduri de infringement împotriva Poloniei, care ar putea duce la un proces în faţa Curţii de Justiţie a UE şi care ar rezulta în cele din urmă în sancţiuni financiare împotriva Varşoviei. Ar putea fi activat şi noul mecanism al UE privind statul de drept, care permite suspendarea plăţilor din bugetul comunitar către ţările acuzate că încalcă legislaţia UE.

Există deja o procedură iniţiată de Bruxelles împotriva Poloniei. Este vorba despre procedura prevăzută de Articolul 7 al Tratatului împotriva Poloniei pentru încălcarea valorilor UE. Acest lucru ar putea duce, în final, la suspendarea dreptului de vot al ţării în cadrul Consiliului UE.

Comisia Europeană a făcut asta în 2017, invocând reformele judiciare din Polonia, însă cazul a fost tergiversat câţiva ani. Ursula von der Leyen ar putea extinde acum sfera acestui caz pentru a include şi cea mai recentă decizie a Tribunalului Constituţional din Polonia.