Răsturnare de situație în plin război. Uniunea Europeană ar putea fi pusă în fața unei situații fără precedent pe care nu a luat-o în calcul. Un avertisment de ultimă oră a venit chiar acum din Ucraina!

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, anunță că UE trebuie să oprească importurile de petrol şi gaz dinspre Rusia  într-un timp cât mai scurt.

În caz contrar, oficialul ucrainean spune că Executivul comunitar riscă să plătească de două ori pentru costurile războiului din Ucraina, notează DPA.

„A continua să cumpere gaz şi petrol din Rusia ar însemna pentru UE să plătească Rusiei pentru livrările de energie şi să-i furnizeze Ucrainei asistenţă financiară”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene.

Avertisment de ultimă oră pentru Europa

Precizările acestuia au fost făcute înainte de organizarea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE. În acest sens, Kuleba a mai afirmat că, prin importurile sale de energie, blocul comunitar continuă ”să finanţeze maşina de război rusă, agresiunea şi atrocităţile ei”.

În ceea ce privește impasul actual cu privire la o potenţială interdicţie UE asupra importurilor de petrol rusesc, Dmitro Kuleba a răspuns că toată lumea este curioasă să vadă cum se vor încheia lucrurile.

„Suntem toţi curioşi să vedem cum se încheie această saga”, a mai spus oficialul ucrainean. Menționăm faptul că precizările acestuia au fost făcute în contextul în care Comisia Europeană a fost mandatată să reanalizeze propunerea privind un embargou petrolier prezentată în urmă cu 12 zile.

Uniunea Europeană pregătește al șaptelea set de sancțiuni

În același timp, Executivul comunitar mai este nevoit și să prezinte ”soluţii concrete” la obiecţiile ridicate de Ungaria şi alte state membre. În acest sens, un ministru de Externe susține că se lucrează și la al șaptelea pachet de sancțiuni, iar al șaselea trebuie să fie neapărat un succes.

„Trebuie să reuşim acest al 6-lea pachet, lucrăm deja la al 7-lea”, a insistat ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn. Pe de altă parte, el a avertizat că există şi alte ţări membre care sunt reticente faţă de impunerea unui embargou petrolier faţă de Rusia.

Menționăm faptul că până la momentul actual, printre țările extrem de rezervate în privinţa unui embargou se numără Ungaria, Slovacia, Cehia, Bulgaria, dar și Croația, a mai spus un responsabil european.