Un om de afaceri abil se gandeste cum poate sa scoata bani intr-un mod cat mai agreabil pentru client. Statistic, s-a constatat ca oamenii cheltuiesc mult mai usor cand este vorba de confortul lor, iar senzatia care le ramane este ca au investit pentru propria persoana.
Construirea de piscine este un domeniu putin exploatat in Romania. Pentru a incepe acest gen de afacere ai nevoie de un capital de aproximativ 150.000 dolari. Banii vor fi investiti in materiale de calitate si un sistem fiabil de filtrare care sa asigure o cat mai buna sterilizare a apei. Secretul reusitei in acest gen de afacere consta in utilitatile aferente care contribuie in mod placut la ambianta spatiului.
Marcel Toader, patronul Clubului Blue Ciel, fost rugbist de performanta, a muncit opt ani in Franta, unde a strans un capital frumusel pentru inceperea unei afaceri. Intai a construit piscine pentru altii. Apoi, langa Liceul C. A. Rosetti, pe locul gropii de gunoi din cartierul Floreasca a construit un club la nivel occidental: piscina, bar si restaurant.
„Investitia a constat in materiale de calitate la care s-a adaugat chiria. Am facut un contract de asociere in participatiune cu Ministerul Invatamantului. Nu se consuma apa deloc, pentru ca exista un sistem care genereaza apa la patru ore, dimensionat dupa normele europene”, ne spune Marcel Toader. Acesta functioneaza printr-o aspiratie si o refulare. Practic, in patru ore, intreg volumul de apa este filtrat o data. Zilnic, apa se analizeaza chimic si se trateaza pentru PH cu bisulfat de sodiu si carbonat de sodiu pentru a ajunge la o valoare neutra (7,2-7,4). Dupa ce ajunge la acest echilibru, trebuie tratata cu clor si cu sulfat de aluminiu, pentru puritate. In plus, filtrele speciale care contin nisip siliconic alimentar filtreaza apa, astfel incat tot ce inseamna microorganism ramane deasupra nisipului. Practic, intretinerea unei piscine de 325 metri patrati costa, in medie, un milion de lei pe zi, incluzand substantele pentru tratare aferente. In conditiile in care tariful de intrare este de 70.000 de lei si mizezi pe 300 de persoane, se obtine un venit de 20.000.000 de lei pe zi, fara a pune la socoteala consumatia. Dar cum poti sa faci un om care sta acasa sa-ti aduca un venit permanent? Simplu. Ii faci abonament. Astfel, afacerea devine rentabila. Desi clientul nu are timp sa vina zilnic, el a platit anticipat pe o perioada determinata.
Ceea ce se intampla in jurul piscinei este deosebit de important si trebuie sa atraga clientul prin noutate. „Evenimentele mondene, dar si muzica de ambianta sunt sarea si piperul clubului nostru (lansari de moda, lansari de discuri, miniconcerte) si sporesc in acelasi timp profitul afacerii. Intentionam sa organizam aici ceva original”, declara Marcel Toader.
Intreprinzatorul se va confrunta cu doua probleme: caracterul relativ sezonier al afacerii si disponibilitatea de-a investi in cat mai multe utilitati. O piscina fara utilitati bine puse la punct se ineaca in anonimat. Acestea constau in sezlonguri, umbrelute, dusuri si, de ce nu un, gratar sau un mic restaurant care sa sustina bugetul in afara sezonului estival. Intrucat specificul acestei afaceri invita clientul sa stea cu burta la soare, niciodata nu pica rau o adiere de spaghete sau gratar care sa gadile ademenitor zeci de nasuri bronzate.
Daca intreprinzatorul vrea intradevar sa castige, programul se poate prelungi pana la o ora mai tarzie, cand poti sa faci o baie in nocturna. Sub apa se monteaza proiectoare la 12 V, se pot face jocuri de lumini si monta fantani arteziene. Totul depinde de imaginatia si buzunarul investitorului.
Adancimea apei este o problema importanta. De aceea o piscina ideala esta bine sa aiba dimensiuni obisnuite. Pleaca de la 1,20 metri adancime apoi urmeaza o panta lina pana la jumatatea piscinei. Cealalta jumatate este mai adanca si poate ajunge pana la 2,20 metri. Putina lume stie ca intr-o piscina este interzis sa se sara daca apa nu are cel putin doi metri. Clasica gresie folosita pentru captusirea piscinei nu mai este de actualitate. Ea a fost inlocuita cu un PVC antimicrobian care distruge microorganismele. Ca in orice afacere, preturile aleg clientii. Cand concurenta este palida, pe o piata inca in formare, ei pot fi fidelizati mai usor. Un serviciu de calitate nu consta numai in investitii materiale, ci si in creativitate, atmosfera si atitudine. La o piscina, cel mai bine platit angajat este soarele.