Ungurii vor să dea cea mai puternică lovitură în România. S-a aflat ce vor să facă în Transilvania. Cel care a dat detalii a fost un oficial maghiar. Este vorba de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ungar, Zsolt Németh. Acesta a susținut că maghiarii din Transilvania vor să ceară o universitate maghiară subvenţionată de stat, cu care, România a rămas datoare încă de la schimbarea regimului comunist. Zsolt Németh a mai adăugat că această cerere se bucură de sprijinul statului ungar, întrucât nu există altă minoritate autohtonă atât de numeroasă în Uniunea Europeană care să nu aibă o instituţie de învăţământ superior finanţată de stat.

Mesaj clar al oficialului maghiar: România trebuie să se decidă

El a mai amintit că Universitatea Sapientia şi-a început activitatea, în urmă cu 20 de ani, dintr-o necesitate, cu sprijinul financiar al statului ungar, pentru a consolida viaţa ştiinţifică maghiară din Transilvania. Potrivit oficialullui maghiar, înfiinţarea Universităţii Sapientia a fost primul program de politici naţionale care a deschis o nouă dimensiune în relaţia dintre patria mamă şi maghiarii din Transilvania, iar cu aceasta a început implementarea politicii ştiinţifice şi de învăţământ superior în Ţinutul Secuiesc. Politicianul a mai adăugat că doar 17-18% dintre studenţii maghiari din Transilvania sunt studenţi ai Universităţii
Sapientia.

Pe de altă parte, Zsolt Németh, a spus că România trebuie să decidă dacă doreşte să facă parte din spaţiul economic unitar creat în Europa Centrală şi de Est sau doreşte să fie prezentă doar în liga marilor ţări europene, transmite hirado.hu . Declaraţiile sale au fost citate în ediţia de marţi a cotidianului maghiar Krónika, din Transilvania.

Politicianul Fidesz a afirmat că se lucrează la crearea unui spaţiu economic unitar în Europa Centrală şi de Est. Pilonul principal al acestuia este Iniţiativa celor Trei Mări, la care, în prezent, România, oficial, este membru. Potrivit politicianului, România trebuie să decidă dacă doreşte să participe la acest proces sau doreşte să fie prezentă doar în liga marilor ţări europene.