Decizie radicală şi extrem de controversată a unui judecător federal din Statele Unite. Acesta a respins o sesizare a unui grup de studenți de la Universitatea Indiana care au contestat politica unității de a solicita vaccinare obligatorie împotriva COVID-19. Decizia este una care ar putea crea un precedent în Statele Unite, anunţă BBC.

Vaccinul, obligatoriu în universităţi

Totul a pornit după ce conducerea Universităţii Indiana a transmis că toți studenții și tot personalul care lucrează la această unitate trebuie să fie vaccinat până pe 15 august. Decizia a fost atacată în instanță de opt studenți care au acuzat că le sunt încălcate drepturile lor constituționale la autonomie personală și la respingerea tratamentului medical.

Judecătorul a respins cererea studenților și a precizat că au alte metode de a evita vaccinarea, stipulând că politica implementată de universitate nu echivelează cu o vaccinare forțată.

Judecătorul a scris în decizie că studenții au la dispoziție o serie de opțiuni, inclusiv aplicarea pentru amânări medicale, luarea unui semestru liber sau frecventarea unei alte școli. Excepții religioase și etice sunt, de asemenea, disponibile pentru studenți, pe care le pot solicita pe site-ul universității.

Un avocat al studenților a anunțat că va ataca decizia cu apel. Studenții au citat o serie de motive pentru a se opune politicii, inclusiv un risc statistic scăzut de a contracta Covid-19 și impactul neclar pe termen lung al vaccinului.

Plângerea legală a comparat, de asemenea, politica de vaccinare cu studiul Tuskegee, un experiment lipsit de etică în anii 1930 în care pacienții afro-americani au fost supuși în mod deliberat unor tratamentele pentru sifilis.

Universitatea Indiana a impus vaccinarea

Indiana este unul dintre cele aproape 600 de colegii din toată țara care au impus vaccinarea anti-Covid-19 în acest an. Vaccinurile au devenit o problemă controversată din punct de vedere politic în SUA și mulți americani rămân reticienți în a primi vaccinul.

Președintele Joe Biden a avertizat că țara nu a reușit să își atingă țintele de vaccinare și a făcut un apel la vaccinare. Oficialii americani din domeniul sănătății au avertizat, de asemenea, că numărul cazurilor a început să crească în ultimele zile. Experții spun că este puțin probabil ca pandemia să se termine până când nu vor fi vaccinate suficiente persoane.