Și asta pentru că sora sa lucrează pentru Direcţia Generală de Protecţie Internă, fosta “Doi şi-un sfert”, în judeţul Sălaj iar celebrul Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea,” care a fost șef al serviciului secret al Ministerului de Interne, este rudă de gradul III cu fostul premier tehnocrat.

Toate scandalurile de până acum au fost ori „bombe” reambalate  ori reprezentau „probe indirecte”. Însă cu adevărat grav este ultimul scandal care a apărut în curtea celor de la PLUS.

Nu mai departe de ziua de ieri, într-o postare pe Facebook, George Gima, membru în Consiliul Director al PLUS, a avut o reacție extrem de dură față de colegul său de for, Avram Fițiu, pe care l-a acuzat de simpatii de extremă dreaptă:

„Dacă mi-ați fi spus ca voi face parte din Consiliul Național al unui partid nou, alături de simpatizanți ai curentelor de extremă dreaptă, nu aș fi crezut. (…) Viziunea identitară, reacționară, bazată pe ură și pe manipulare nu face parte din valorile mele. Este clar că avem viziuni diferite despre evoluția societații și vă rog, așadar, să explicați aceste opinii ale dumneavoastră și să ne spuneți cum poate ajuta extrema dreaptă societății românești, europene și dezvoltării partidului PLUS.”

Reacția sa a strâns peste o mie de likeuri și a creat o adevărată dezbatere în mediul online, cu mulți alți membri PLUS susținând declarația lui George Gima. 

Avram Fițiu a fost membru în partidul lui Marian Munteanu, Alianța Noastră, iar pe internet circulă mai multe declarații ale acestuia împotriva dreptului la avort, împotriva musulmanilor și a romilor sau împotriva educației sexuale. 

În cazul de față, Dacian Cioloș nu mai poate fi creditat cu scuza de a nu ști cine este colegul său de partid, cum s-a întâmplat în cazul legăturilor cu Securitatea a celor care au înregistrat PLUS. Și asta pentru că între Cioloș și Fițiu exită o veche relație de colaborare, cel din urmă fiindu-i șef de cabinet lui Cioloș, pe vremea când acesta era ministru al Agriculturii.

În replică la declarațiile lui George Gima, pe pagina oficială a PLUS a apărut o declarație prin care eram anunțați că atât Avram Fițiu cât și George Gima au demisionat din Consiliul Național al partidului:

 

„Biroul Național al PLUS a luat act de decizia domnilor Avram Fițiu și George Gima de a se retrage din pozițiile ocupate în cadrul Consiliului Național al partidului. Dorim să le mulțumim pentru activitatea depusă în cadrul partidului și le dorim succes în continuare. PLUS este un partid care pune mai presus de orice criteriile de etică și integritate. Ne dorim o organizație deschisă și transparentă, în care să se regăsească toți cei dispuși să pună umărul la construirea unui partid dedicat interesului public.”

Doar că, surpriză! Într-o replică pe Facebook, George Gima declară că nu a ales să demisioneze, ci a fost mai degrabă „demisionat”:

„În urma postării de ieri (în care anunțam că o persoană de extrema dreaptă a ajuns în conducerea PLUS – iar alți colegi semnalaseră deja asta anterior, fără ca nimic să se întâmple), Dacian Cioloş mi-a solicitat în mod ferm să renunț la a mai fi membru în Consiliul Național al PLUS și să îmi dau demisia și din partid. Precizez că nu am demisionat. Nu cred că politica altfel se face excluzând colegii care apără valorile organizației și ale societății, în România membră UE în 2019.”

După ce a fost ales în funcția de președinte PLUS, strângând 99% din voturi, iată că Dacian Cioloș alege să-și conducă partidul în aceeași manieră în care a câștigat alegerile interne: autoritar. Iar politica făcută de „oamenii noi”, nu diferă atât de mult de politica celor vechi. 

Cioloș, a reacționat astăzi pe Facebook, declarând că decizia de excludere a lui Avram Fițiu din Consiliul Național și din partid ”e fără întoarcere”, având în vedere că pozițiile sale sunt în ”clară contradicție” cu valorile formațiunii. În ceea ce-l privește pe George Gima, Cioloș a dat de înțeles că acesta ar fi trebuit să se consulte cu colegii înainte de ieșirea publică.

Ei bine, așa cum spuneam, acesta este primul scandal adevărat în care Dacian Cioloș nu mai e criticat pentru oamenii din jurul lui, ci tocmai pentru maniera în care a ales să acționeze. Iar cei care credeau că PLUS nu este PSD, iar criticile publice sunt acceptate și constructive, rămân cu un gust amar, fie că sunt membri PLUS sau simpli simpatizanți.