Oficialul german consideră de asemenea că actualele mecanisme comunitare sunt inadecvate crizelor provocate de valurile de migranţi şi este nevoie de noi instrumente, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.

Prin urmare, el a mai sugerat crearea unui post de comisar european însărcinat cu aplicarea unei strategii europene unitare pentru refugiaţi şi pentru alte provocări umanitare la nivel global. Acest comisar ar urma să gestioneze şi respectivul procent de 10% din bugetul comunitar, fonduri care ar urma să fie preluate de la alte capitole de cheltuieli ale bugetului Uniunii Europene. Pentru anul în curs, suma totală alocată bugetului UE a fost fixată la 155 de miliarde de euro.

”Nu putem doar să mergem dintr-un summit în altul, făcând declaraţii pe care nu le putem pune în practică”, a spus Gerd Muller în timp ce-şi prezenta propunerea, care a fost atât de surprinzătoare încât a fost întrebat dacă nu cumva a fost tradusă incorect celorlalţi participanţi la conferinţă. Dar el a confirmat acurateţea informaţiilor transmise, insistând că bugetul comunitar ar trebui restructurat pentru ca 10% din totalul său să fie destinat crizei migraţiei.